Most lehet véleményezni a Közös Agrárpolitikát

Most lehet véleményezni a Közös Agrárpolitikát

agrarszektor.hu
2023. augusztus 31-ig lehet véleményezni azt a rendelettervezetet, amely a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szól. A KAP törvényben meghatározott keretek alapján a miniszteri rendelet tervezete tartalmazza az agrártámogatásokkal összefüggő eljárás részletes szabályait, újra egységes eljárási keretet biztosítva az EMGA,- az EMVA- és a nemzeti agrártámogatásoknak.

Augusztus 31-ig lehet véleményezni azt a már nyilvánossá vált rendelettervezet is, amely a Közös Agrárpolitika eljárásrendjéről szól. A tervezetről a részletek ezen a linken érhetők el. Az Agrárminisztérium az észrevételeket a tarsadalmiegyeztetes@am.gov.hu címre várja.

A tervezetben több általános rendelkezés is található, többek között az is, hogy a Nemzeti Irányító Hatóság évente tájékoztatja a Kormányt a KAP Stratégiai Terv végrehajtásáról, illetve módosításáról, valamint megvizsgálja az Európai Unió Alapjogi Chartájával összefüggő, valamely alapvető jog tekintetében meghozott határozaton vagy jelentésen alapuló bejelentéseket, amelynek eredményéről évente tájékoztatja az agrárpolitikáért felelős minisztert. A támogatás az adott intézkedésre vonatkozó feltételeket megállapító EMGA-ból, EMVA-ból, az Európai Unió általános költségvetéséből, valamint a kizárólag nemzeti hatáskörben nyújtott támogatások esetében jogszabályban, valamint EMVA-ból nyújtott támogatások esetén pályázati felhívásban foglaltak szerint, kérelemmel igényelhető.

A támogatási feltételek meglétét a kedvezményezett hitelt érdemlően bizonyítja, őt terheli a kérelmével és az agrártámogatási jogviszonyával összefüggésben tett bármilyen nyilatkozatával, a benyújtott dokumentumok helytállóságával, valamint a támogató által megállapított ténnyel szembeni ellenbizonyítási kötelezettség.

A Nemzeti Kifizető Ügynökség a támogathatósági feltételek elemzése céljából a területi monitoring rendszerben a Kopernikusz-Sentinelek műholdas adatai mellett a mobilGAZDA alkalmazáson keresztül beküldött, földrajzi koordinátákkal ellátott fényképek adatait, illetve más, legalább egyenértékű adattípusokat is figyelembe vehet. A tényállás tisztázásának szempontjából, a mobilGAZDA alkalmazáson keresztül beküldött képek és a helyszíni ellenőrzésen vagy szemlén felvett adatok egymásnak való ellentmondása esetén a helyszíni vizsgálat adatai az irányadók.

A Nemzeti Kifizető Ügynökség létrehozza a KAP törvény 13. § (1) bekezdés c) pontja szerinti nyilvántartást, amely a KAP törvény szerinti törzsadatokon kívül tartalmazza a kedvezményezett támogatási azonosítóját, a raktározási helyszíneket és a raktározási építmények műszaki paramétereit. Ez a nyilvántartás olyan országos adatbázis, amely az intervenciós termékek raktározásához, megőrzéséhez, szállításához vagy átadásához kapcsolódó műveletek elvégzése érdekében biztosítja a raktározási helyszínek és raktárépítmények egyedi beazonosíthatóságát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!