Ilyen traktort még biztosan nem láttál: itt a New Holland nagy dobása

Ilyen traktort még biztosan nem láttál: itt a New Holland nagy dobása

agrarszektor.hu
Igazi innovációt mutatott be a New Holland traktorgyártó a törökországi Konyában megrendezett mezőgazdasági vásáron: egy 100%-ban elektromos traktort. A T3 Electric Power névre keresztelt modellnek a látszólag hétköznapi motorházteteje alatt egy 75 kWh-s akkumulátorcsomag található.

2024. március 5-én a New Holland már a második elektromos traktorát mutatta be egy éven belül. A törökországi Konyában debütált T3 traktor egy kisméretű, kompakt traktor, amelyben egy 75 kWh-s akkumulátorcsomag található, amely 800 voltos nagyfeszültséget biztosít a két villanymotor meghajtásához - írta meg a Future Farming. Az egyik villanymotor a sebességváltót és így a kerekeket hajtja, míg a másik a hidraulikát és a mellékhajtást. A gyártó szerint a kerekek villanymotorjának maximális teljesítménye több mint 100 lóerőnek felel meg.

Már a sebességváltás is robotizált

A New Holland közlése szerint az elektromos T3 traktor még rendelkezik sebességváltóval, de az "robotizált", ami azt jelenti, hogy a traktor elektronikusan kapcsolja a fokozatokat. Az elektromos hajtásnak köszönhetően a maximális nyomaték már 1 km/h sebességtől rendelkezésre áll. Opcionálisan 40 km/h sebességű üzemmód is elérhető.

A New Holland 2019-ben kezdte meg ennek a traktornak a fejlesztését. A New Holland törökországi marketingvezetője szerint a fő kihívást az jelentette, hogy az akkumulátorcsomagot megfelelően elrejtsék. A traktort standard kétkerék-meghajtású traktorként árulják, opcionálisan négykerék-meghajtással.

Hamarosan kapható lesz Európában is

A T3 különlegessége, hogy hivatalosan nem is a New Holland, hanem a török Türk Traktör gyártó mutatta be. Ez persze megtévesztő lehet, mert Türk Traktör a New Holland tulajdonában van, és traktorokat gyárt a New Holland és a Case IH márkák számára. Az új T3 Electric Power 2024 negyedik negyedévében lesz kapható, kezdetben csak Törökországban, esetleg később Európában. Az elektromos T3 traktor ajánlott fogyasztói árát a New Holland/Türk Traktör egyelőre nem közölte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?