A németek nem viccelnek, hamarosan ilyen gépek lephetik el a földeket

A németek nem viccelnek, hamarosan ilyen gépek lephetik el a földeket

agrarszektor.hu
Új elektromos traktorral rukkolt elő egy német start-up. A Tadus nevű vállalkozás az Agritechnica kiállításon mutatja be lítium-ion akkumulátorral és 160 lóerős maximális teljesítménnyel rendelkező új gépét.

A német Tadus vállalat új elektromos traktort fejlesztett ki. A traktor 130 kWh-s lítium-ion akkumulátorral van felszerelve, névleges teljesítménye 110 lóerő, a csúcsteljesítmény pedig eléri a 160 lóerőt is - olvasható a Future Farming oldalán. Az új traktor súlya 5 tonna, és mivel két villanymotor is hajtja a tengelyeket, így a jármű maximális sebessége eléri a 40 kilométer/órát. A traktor fokozatmentes mellékhajtással (PTO) van felszerelve, és opcionálisan első mellékhajtás is rendelhető hozzá. A Tadus, közleménye szerint, hibrid megoldásokon is dolgozik, például elektromos és üzemanyagcellás technológiákon.

A traktor 400 voltos, háromfázisú csatlakozással vagy gyorstöltő állomáson keresztül tölthető. Az akkumulátor várhatóan elég nagy lesz ahhoz, hogy a gép négy órán át kaszáljon, vagy hat órán át gereblyézzen folyamatosan. A regeneratív fékezés energiát termel, amely visszakerül az akkumulátorba. Az akkumulátornál a gyors cserére is gondoltak, így a jármű egy hosszú munkanapot is teljesen feltöltött akkumulátorral fejezhet be. Amikor nincs használatban, az akkumulátor puffertárolóként is működhet.

Szép, szép, de még nem tudni, mennyibe kerül

A Tadus még nem határozta meg az új elektromos traktora árát, de az várhatóan drágább lesz, mint egy hagyományos dízel traktor. A gyártó szerint a traktor az alacsonyabb üzemeltetési költségek miatt várhatóan gyorsabban megtérül: a várható megtérülési idő két-négy év. Az új elektromos traktor először a hannoveri Agritechnica kiállításon lesz látható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!