Kemény döntést hoztak az ausztrál borászok, de lehet, ez is kevés lesz

agrarszektor.hu2024. március 10. 13:04

Már több millió szőlőtőkét vágtak ki Ausztráliában, és további tízmilliókat kell elpusztítani ahhoz, hogy megfékezzék a túltermelést, amely lenyomta a szőlő árát, és veszélyezteti a termelők és a borászok megélhetését. Vannak azonban olyan hangok is, akik szerint az ausztrál kormánynak kellene segítséget nyújtania a nehéz helyzetbe került termelők számára.

A világszerte csökkenő borfogyasztás különösen súlyosan érinti Ausztráliát, mivel a kereslet az ország legnagyobb termékét jelentő olcsóbb vörösborok iránt csökken a leggyorsabban. A helyzetet súlyosbítja, hogy Kínában is csökken a kereslet, pedig az ausztrál borok hosszú évekig erre a folyamatosan növekvő piacra támaszkodtak - írta meg a Reuters. A világ ötödik legnagyobb borexportőre a legfrissebb adatok szerint 2023 közepén több mint 2 milliárd liter, azaz körülbelül két év termésének megfelelő mennyiséget tárolt, és ennek egy része romlik, mivel a tulajdonosok minden áron igyekeznek megszabadulni tőle.

Csak egy bizonyos határig lehet úgy termeszteni, hogy közben pénzt veszít rajta az ember - mondta James Cremasco, egy negyedik generációs termelő, miközben végignézte, ahogy a kotrógépek kivágják a nagyapja által ültetett szőlősorokat az ország délkeleti részén található Griffith városának közelében. Ausztrália borszőlőtermelésének mintegy kétharmadát öntözött belterületi területeken termesztik, például Griffithben, amelynek tájképét az 1950-es évek körül érkezett olasz bevándorlók által hozott szőlőtermesztési technikák alakították ki.

Miközben az olyan nagy bortermelők, mint a Treasury Wines és a Carlyle Group Accolade Wines a drágább palackokra koncentrálnak, amelyek jobban fogynak, a Griffith környéki területek küszködnek, a szüreteletlen szőlő a tőkéken fonnyad el. A közelben, ameddig a szem ellát, 1,1 millió szőlőtő maradványai láthatóak, amelyek egykor Ausztrália egyik legnagyobb szőlőültetvényét alkották. Andrew Calabria, a Calabria Wines harmadik generációs szőlőbirtokos és borásza szerint

ez olyan érzés, mintha egy korszak érne véget. Nagyon nehéz a termelőknek úgy kinézni a hátsó ablakon, hogy csak egy halom földet látnak a szőlőtőkék helyett, amelyek már generációk óta ott voltak.

Rég volt már ilyen alacsonyan a szőlő ára

A helyzetet a vörösbor szenvedte meg a leginkább. Az olyan régiókban, mint Griffith, a szőlő ára tavaly átlagosan 304 ausztrál dollárra (72,6 ezer forint) esett tonnánként. Ez évtizedek óta a legalacsonyabb ár, kevesebb, mint a fele a 2020-as 659 ausztrál dolláros (157,3 ezer forint/tonnás) árnak - derül ki a Wine Australia ágazati szervezet adataiból.

A kormány, amely idén is alacsonyabb árakat prognosztizál, azt mondta, hogy felismeri a termelők előtt álló jelentős kihívásokat, és elkötelezett az ágazat támogatása mellett, bár sok termelő szerint többet is tehetne.
James Cremasco elmondta, hogy a vörös szőlője egy részét alig több mint 100 dollárért (23,9 ezer forintért) adták el tonnánként. A piac kiegyensúlyozása és az árak emelése érdekében az olyan területeken, mint Griffith, a szőlőtőkék akár negyedét is ki kellene vágni, mondta el Jeremy Cass, a Riverina Winegrape Growers, az ottani gazdák csoportjának vezetője.

Más régiókban is hasonló lépésre kényszerültek a termelők

Egy nyugat-ausztráliai borász szerint, ha Ausztráliában a szőlőültetvények felét kitépnék, az sem oldaná meg a túlkínálatot. Mégis, sok termelő van, aki nem hajlandó kitépni a szőlőt, és inkább pénzt veszít, miközben reménykedik a piac megfordulásában. Ez azonban felemészti a megtakarításaikat - mutatott rá Tim Mableson, a KPMG borászati elemzője, akinek a becslése szerint országszerte 20 ezer hektárnyi szőlőt kellene kivágni.

Nincs mit tenni vele

Az egészségügyi aggályok arra késztetik a fogyasztókat világszerte, hogy kevesebb alkoholt fogyasszanak, és ha mégis bort isznak, akkor drágább palackokat választanak. Ausztrália mellett Chile, Franciaország és az Egyesült Államok is a túlkínálattal küszködő nagy bortermelők közé tartozik, és még az olyan kiváló területeken is, mint Bordeaux, több ezer hektárnyi szőlőt irtanak ki.

Amikor Kína 2020-ban egy politikai vita során blokkolta az importot, Ausztrália elvesztette a legnagyobb értékű borexportpiacát. Az ország pedig, Európával ellentétben pedig nem nyújt pénzügyi támogatást a gazdáknak, hogy segítse őket a szőlőültetvények és a felesleges borok megsemmisítésében. Bár Kína várhatóan ebben a hónapban ismét engedélyezni fogja a behozatalt, ez nem fogja megszüntetni a borkínálatot, mivel a kereslet ott sokkal nagyobb mértékben csökkent, mint máshol.

A Wine Australia szerint a 2023 decemberéig tartó évben a literenként 10 dollár alatti áron értékesített bor - amelynek nagy része Griffithhez hasonló területeken termesztett szőlőből készült - az ausztrál borexport értékének kétharmadát tette ki, 1,9 milliárd ausztrál dollár értékben.

Néhány terület jobban teljesít, például Tasmánia és a Victoria állambeli Yarra Valley, ahol több fehérbort és könnyedebb, drágább vörösborokat készítenek, amelyek egyre népszerűbbek. De Griffith-szerte fémtartályok csoportjai állnak, amelyek mindegyike több ezer liternyi bort tartalmaz. Mindenki megpróbálja kiüríteni a bort - mondta Bill Calabria, Andrew apja, hozzátéve, hogy a borászatok "szinte elajándékozzák", hogy helyet csináljanak a következő évjáratnak.

Sokan inkább a citrusfélék és a diófák termesztése felé fordulnak

James Cremasco nagyobb nyereséget remél a kivágott szőlők helyére ültetett szilvafáktól, míg a GoFARM nevű vállalat több mint 600 hektáron mandulát ültetett a közelben, szintén a szőlőtőkék helyett. A borász szerint nem lesz következő generációja a családi szőlőtermelőknek, mert mindenhol nagyvállalatok lesznek, és az összes helyi fiatal srác nekik fog dolgozni.

Címkék:
borászat, export, kína, kivágás, ausztrália, borfogyasztás, csökkenés, borexport, veszteség, szőlőtermesztés, túltermelés, alkoholfogyasztás, borágazat, szőlőültetvény, szőlőtőke, kereslet, túlkínálat, szőlőtermelés,