A bor kultúra vagy alkohol? Összetett az út egymillió alkoholistától a borértő nemzetig
Jó cél a felelős borfogyasztás, de hosszú út vezet oda - Zacher kontra Rókusfalvy az Alapvetés podcastban.
Jó cél a felelős borfogyasztás, de hosszú út vezet oda - Zacher kontra Rókusfalvy az Alapvetés podcastban.
Ha eddig nem volt elég baja az európai borászoknak, az amerikai elnök vámdöntése most feltette az i-re a pontot.
A borkivitel növekedési tendenciát mutat, 2011-ben még 626 592 hektoliter volt az exportált bor mennyisége, de ez 2023-ra 1 149 403 hektoliterre nőtt.
Nem csak a fiatalok, a középkorúak életmódja sem kedvez a kulturált borfogyasztásnak.
A bortermelők a növekvő költségek ellenére csak mérsékelt áremelést tudtak érvényesíteni.
Több millió szőlőtőkét vágtak már ki az ausztrál gazdák, de ez sem jelent megoldást a problémáikra.
Jelentős árkülönbség figyelhető meg a vörös és a fehér borok fogyasztói átlagára között.
A folyamatos költségemelkedés és a csökkenő kereslet mellett a hatékonyabb külpiaci marketing segíthet.
Jelentősen csökkent Magyarország borkivitele 2023 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest.
A szakmabeliek úgy vélik, hogy az idei szüret után sokan felhagynak majd a szőlőtermesztéssel.
Míg itthon alig veszik őket, Amerikában sorban állnak az úgynevezett natúr borokért.
Milliós tételben is lehet jó bort készíteni, a lényeg a stabilan magas minőségen van.
Egyre keresettebbek a szlovákok, csehek és németek körében a minőségi magyar borok.
A borexport tekintetében is elmúlt a magyarok dicsősége, már nem vagyunk a legjobbak között a világpiacon.
Új program indulhat jövőre a magyar borok hazai és külföldi népszerűsítése érdekében.
Határozottan emelkedett a Magyarországon megtermelt és értékesített borok ára az elmúlt időszakban.
Az év első hónapjaiban több bort exportáltunk, mint egy éve.
Ukrajnában az elhúzódó fagyok miatt minimális kajszitermés várható idén, de az almával is vannak bajok.
A fenntartható mezőgazdaság nemcsak cél, hanem alkalmazkodási kényszer Magyarországon is.
Magyarországon, az egy évvel korábbihoz képest 26 százalékkal magasabb termelői áron kereskedtek az étkezési búzával május második hetében.
A szakemberek szerint a mesterséges intelligencia és a digitalizáció nagy segítséget fog tudni nyújtani a termelőknek.
Teret hódíthat magának a prémium búza, kérdés, fel vannak-e készülve rá az ágazat szereplői.