Kártevők lephetik el a talajokat: ez a trükk tényleg működik ellenük

Kártevők lephetik el a talajokat: ez a trükk tényleg működik ellenük

agrarszektor.hu
A tavaszi vetési szezon kezdetéhez közeledve érdemes végiggondolni azokat a technológiai lehetőségeket, amelyek pozitívan befolyásolják a termés minőségét és mennyiségét, ezáltal biztosítva a gazdaságok sikerességét és jövedelmezőségét. Az egyik legfontosabb teendő a talajvizsgálati adatok ellenőrzése, hogy milyen szinten állnak rendelkezésre a növények fejlődéséhez szükséges tápanyagok, szükséges-e a pótlásuk. Szintén figyelembe kell venni a talaj nedvességét és vízháztartását, valamint biztosítani kell a gyom- és kártevőmentes vetési területet, ami segíti a megfelelő tőszám és az életerős állomány kialakulását már egészen a korai szakaszban.

A növények egészséges fejlődését számos talajban élő kártevő és kórokozó veszélyezteti, amelyek nagyon hamar hatalmas károkat okozhatnak a termésben - írja közleményében a Corteva Agriscience. A tőveszteségek elkerülése és a maximális terméshozam elérése érdekében a gazdáknak már a vetés előtt vagy annak során megelőző lépéseket kell tenniük növényeik védelmére.

A talajban lakó kártevők közül ki kell emelni a drótférgeket, amelyek különböző pattanóbogár fajok lárvái. Ezek a kártevők már kis egyedszámban is komolyan képesek csökkenteni a termőtőszámot azáltal, hogy megeszik a növény gyökerét, elrágják a csírarészeket. Az amerikai kukoricabogár és annak lárvája a kukorica legkárosabb kártevői közé tartozik. Mindenképpen szükség van talajfertőtlenítésre ellene olyan területeken, ahol a kukorica monokultúrában kerül termesztésre.

Az európai növényvédelmi piacon bekövetkezett szigorú változások következtében drasztikusan csökkent a talajfertőtlenítő szerek hatóanyag kínálata. A jelenleg rendelkezésre álló megoldások közül a teflutrin hatóanyagú rovarölő szerek kiemelkedő hatékonysággal rendelkeznek a kukoricabogár lárvája, a drótféreg, a mocskos pajor vagy más talajlakó kártevők ellen. A teflutrin nem szívódik fel a növényekbe, csak az ízeltlábúakra hat, ezzel védve a felhasználók biztonságát. Gázosodó tulajdonságával segít abban, hogy a csíranövény körül is kialakuljon egy védett zóna, amin a kártevők nem tudnak áthatolni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?