Ez is eljött: Dánia bevezeti a CO2-adót a mezőgazdaságban

Ez is eljött: Dánia bevezeti a CO2-adót a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
A dán parlament még 2021 októberében történelmi jelentőségű „zöld” megállapodást kötött a dán mezőgazdaság számára. Mostanáig azonban nem terjesztettek elő konkrét javaslatokat arra vonatkozóan, hogy a mezőgazdasági szektor hogyan járuljon hozzá Dánia üvegházhatású gázok kibocsátásának 70%-os csökkentéséhez 2030-ra.

A javaslatok a szakértői csoport zöldadó-reformról szóló jelentésében találhatók - a zárójelentést néhány hete terjesztették elő. Azt javasolják, hogy a mezőgazdasági CO2-adó fokozatosan legyen bevezetve 2027-től. Ez azt jelenti, hogy Dánia lesz az egyik első olyan ország a világon, amely adót vet ki a mezőgazdasági szektorban. Jelenleg csak Új-Zéland tervezi, hogy hasonló módon tegyen valamit, de 2025-től - írja a corporte.nordea.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem lesz egyszerű menet

Az adó bizonyos mértékig a fogyasztókra hárul majd magasabb árakon keresztül. Ez jelentős népi ellenállást válthat ki, ha az alapvető fogyasztási cikkeket érinti. Nyilvánvaló példa Franciaország, ahol a kormány néhány évvel ezelőtti döntése, miszerint új zöld adókat vezet be a benzinre és a gázolajra, heves tiltakozáshoz vezetett. Ráadásul még annak a veszélye is fennáll, hogy a szennyezés globális szinten növekedni fog, ha a termelést olyan országokba helyezik át, ahol alacsonyabbak a környezeti követelmények, mint Dániában.

Ezek pedig releváns érvek, a szakértői csoport három modellt is bemutatott, most a politikusokon múlik, hogy a szakértői csoport által javasolt három modell közül melyik képezi az agrárszektor közelgő zöldadó-reformjának alapját. A közlemény külön kiemelte, hogy kulcsfontosságú lenne, hogy világszerte tegyenek valamit az üvegházhatású gázok kibocsátása ellen.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?