2024. május 25. szombat Orbán

Komoly gondokkal küzdenek az európai gazdák: sürgősen megoldás kell

MTI
Magyarország összesen 45 javaslatot fogalmazott meg az EU belga elnökségének a gazdálkodók adminisztratív terheinek, a szigorú előírások továbbá az ellenőrzések csökkentése érdekében - jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Brüsszelben.

Az államtitkár az EU-tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet: 18 tagországban kellett gazdatüntetéseknek lezajlaniuk ahhoz, hogy végre érdemben lehessen tárgyalni a magyar és az európai gazdálkodókat érintő adminisztratív terhek csökkentéséről. Mint mondta: a tanácsülésen több száz javaslat érkezett a tagállamok részéről ezzel a kérdéssel kapcsolatban, és magyar részről most az a legfontosabb feladat, hogy még idén a javaslatok nagy részét elfogadtassa az Európai Bizottsággal, annak érdekében, hogy időben megvalósuljanak.

Feldman Zsolt rámutatott, hogy a bevételekhez képest magas termelési költségek, a gazdálkodókat nehéz helyzetbe hozó ukrán import, az európai szintű mezőgazdasági jövedelmezőségi problémák a termelést korlátozó feltételekkel és teljesítésük igazolásával nehéz helyzetet teremtettek az Európai Unió mezőgazdaságában. Ezek hatására Európa szerte mind gyakoribbá váltak a tiltakozások, a gazdatüntetések, melyek eredményt hoztak: lehetőséget teremtettek a gazdálkodókat érintő terhek és adminisztratív feladatok könnyítésére vonatkozó egyeztetések megkezdésére.

Ez az a lélektani pillanat, amikor az összes európai agrárminiszter megpróbálja ténylegesen elérni az európai uniós agrárszabályok enyhítését. Ha könnyítettünk a szabályokon, akkor enyhíteni tudunk az adminisztratív terheken, ez lehetőséget ad a gazdálkodók számára, hogy ebben a mostani, valóban Európa-szerte nehéz helyzetben a boldogulásukra tudjanak koncentrálni, és ne az adminisztrációval kelljen a mindennapjaikat tölteni

- fogalmazott az államtitkár. Azzal kapcsolatban, hogy a tüntető gazdák aggálya az is többek között, hogy versenyhátrányban maradhatnak a külső országokból beáramló olcsó agrártermékek miatt, Feldman Zsolt úgy nyilatkozott, hogy míg az európai gazdálkodók szigorú előírások mellett termelnek, addig az EU-n kívülről importált termékekre ezek a szabályok nem vonatkoznak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?