2024. április 21. vasárnap Konrád
400 milliárdból fejlődhet a magyar élelmiszeripar: erre költhetik a pénzt

400 milliárdból fejlődhet a magyar élelmiszeripar: erre költhetik a pénzt

agrarszektor.hu
Az élelmiszeripar számára több, mint 400 milliárd forintnyi pályázati forrás nyílik meg a következő időszakban. A támogatások hatékony felhasználása és a tervezett beruházások sikeres megvalósítását segítve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) április 9-10. között élelmiszeripari gép-és technológiai kiállítást szervez „FoodTechShow” néven, ahol a legkorszerűbb technológiákat, gépeket és berendezéseket ismerhetik meg az ágazat szereplői. Emellett készül egy online katalógus is, amely segíthet kiválasztani a vállalkozások céljainak legmegfelelőbb gépeket, eszközöket és szolgáltatásokat a pályázati időszakban.

A 2021-2027 közötti hétéves uniós programozási időszakban az új, megreformált közös agrárpolitika (KAP) keretében Magyarország kiemelten fontos szerepet szán a hazai élelmiszeripar fejlesztésére és versenyképességének növelésére. A NAK célja, hogy szakmailag támogassa a 2024-ben megnyíló pályázatokon való sikeres támogatás-igénylés és projekt megvalósítás előkészítését, hogy a hazai és az uniós források felhasználásával nemzetközileg is versenyképes és fenntartható beruházások valósulhassanak meg. A fejlesztéseknek köszönhetően emelkedhet az önellátás szintje, valamint bővülhet az export. A 2021-2027 közötti programozási időszakban összesen 750 milliárd forint áll rendelkezésre a fejlesztések támogatására, amelyből 2021-2022-ben két pályázati felhívás alapján már 350 milliárd forintot le is kötöttek a sikeresen pályázó élelmiszeripari szereplők.

A beruházások sikeres megvalósításának érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a hazai és a nemzetközi gépgyártók- és forgalmazók, illetve együttműködő szakmai szervezetek bevonásával 2024. április 9-10. között gép-és technológiai kiállítást szervez élelmiszeripari fókusszal tagjai és az élelmiszer-előállítási láncba befektetőként jelentkező, más ágazatokban tevékenykedő vállalkozások részére. A kiállításon az élelmiszeripari fejlesztéseket tervező vállalkozások megismerhetik a legkorszerűbb technológiákat, gépeket és berendezéseket, valamint az építészeti és épületgépészeti, illetve termelésirányítási megoldásokat. Emellett szakmai előadások, kerekasztal beszélgetések, műhelyviták is várják majd az érdeklődőket, ahol az élelmiszeripar szerepéről, jelenlegi helyzetéről és jövőbeli kilátásairól, a termékek bel- és külpiacra jutásáról is szó esik majd. A kiállításon kiemelt figyelmet kapnak az Ipar 4.0-ás megoldások, a digitalizáció és az automatizáció, valamint a robottechnika, mint a versenyképesség mozgatórugói.

A NAK célja, hogy megkönnyítse tagjai projektelőkészítő tevékenységét, jövőbeli beruházásaikhoz a legmegfelelőbb gépek és technológiák, termelési-, vállalat- és minőségirányítási rendszerek kiválasztását. Ennek érdekében a már említett szakmai kiállítás mellett az Agrárkamara egy online katalógus létrehozásán is dolgozik, amelyben a hazai és nemzetközi gép- és technológia gyártóknak, valamint forgalmazók mutatkozhatnak be. Így a NAK tagjai egy könnyen kezelhető és informatív kiadvány segítségével tudják kiválasztani a céljaiknak legmegfelelőbb berendezéseket, technológiákat és szolgáltatásokat a pályázati időszakban.

A rendezvény időpontja 2024. április 9-10., a helyszíne pedig Budapest, Millenáris B épület - Nagycsarnok. A NAK a kiállítói jelentkezéseket továbbra is várja az alábbi linken. A rendezvény a látogatók számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni ezen az oldalon lehet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!