Módosult a földügyi rendelet: itt az új szabályozás, ez vár a magyarokra

Módosult a földügyi rendelet: itt az új szabályozás, ez vár a magyarokra

agrarszektor.hu
A Magyar Közlöny 2024/19. számában 2024. február 22-én kihirdették az egyes földügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 31/2024. (II.22.) Korm. rendeletet, mely a kihirdetést követő harmadik napon lép hatályba. Több olyan változás is van, amely a földhasználati nyilvántartási bejegyzéseket érinti.

Újabb eset jelenik meg, amikor a földhasználati nyilvántartásban külön változásbejelentés nélkül, hivatalból átvezetésre kerülnek a földhasználatra vonatkozó adatok, a részleges kisajátítással érintett földrészleteknél. Az automatikus átvezetésnek egyrészt feltétele, hogy a változás a kisajátítási vázrajzból és határozatból egyértelműen megállapítható legyen. Másrészt, a bejegyzett földhasználó(k) személye változatlan legyen és ha a területnek több földhasználója van, akkor a visszamaradt földön a használati arányok ne változzanak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A földhasználat hivatalból való törlésének feltétele, hogy a használat megszűnésének ténye kétség nélkül megállapítható legyen. A földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet felsorolja azokat a helyzeteteket, amikor ez teljesül. Egy ilyen új eset, amikor az állami föld hasznosításáról szóló megbízási szerződés megszűnik. Ennek különböző okai lehetnek, például a föld kikerül az állami tulajdonból. Ha a megbízási szerződés azért szűnik meg, mert a földhasznosítás a jövőben más, lehetséges formában folytatódik, akkor a korábbi, megbízott földhasználó törlése és az új földhasználó bejegyzése egyidejűleg valósul meg. Továbbá a módosítás egyértelművé teszi, hogy részleges kisajátításnál, csak akkor lehet szó hivatalból a földhasználat törléséről, ha az ingatlannak a földhasználati nyilvántartásban szereplő valamennyi alrészletét kisajátították.

A Magyar Közlöny 2024/19. száma az alábbi linken érhető el: Magyar Közlöny Online (kozlonyok.hu)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!