2024. április 29. hétfő Péter
Az IKR Agrár kísérleti eredményei napraforgóban 2023-ban

Az IKR Agrár kísérleti eredményei napraforgóban 2023-ban (x)

agrarszektor.hu
Magyarország fekvése, valamint az itt uralkodó éghajlati viszonyok lehetővé teszik a jó minőségű napraforgómag termesztését. Az IKR Agrár Kft. az elmúlt években a napraforgó területén egyedülálló tudásbázist halmozott fel. Az általunk vizsgált, már szelektált, kezelhető mennyiségű, a legfontosabb tulajdonságok alapján értékelt hibridek ráirányíthatják a gazdálkodók figyelmét a legperspektivikusabb, elérhető hibridek körére.

Napraforgóban 2023-ban 8 kísérletet tudtunk értékelni, ebből 4 a Dunántúlon, 4 az Alföldön lett elvetve. Minden kísérletben egységesen 40 hibridet vizsgáltunk, melyek 14 nemesítőtől származtak. A hibrideket gyomirtószer-rezisztenciájuk, illetve olajösszetételük szerint csoportosítottuk, és az értékeléseket csoportonként is elvégeztük.

Az 1. sz. grafikon szerint az összesített termésátlag 3,245 t/ha lett 48,1%-os olajtartalom mellett, mely jó közepesnek minősíthető, és közel 300 kg-mal múlja felül az országos termésátlagot.

A grafikon szerint a termések – és az ászári kivételével az olajtartalmak is – jelentősen jobbak lettek a Dunántúlon, mint a keleti országrészben.

A 2. sz. grafikon a herbicidrezisztencia és az olajösszetétel alapján elkülönített csoportok termés- és olajadatait ismerteti.

Látható, hogy az SU csoport átlaga mintegy 100 kg-mal előzi meg a CLP, és mintegy 220 kg-mal a CL csoportét. Olajtartalomban nincs érdemi különbség a csoportok között. Az olajösszetétel szerinti csoportosításban az LO és a HO csoport termései azonosnak mondhatók, viszont az olajtartalom a HO csoportban 0,4%-kal nagyobb. Mivel a hibridek száma eltérő az egyes csoportokban, az adatokat csak tájékoztató jellegűeknek szabad tekinteni.

A 3. sz. grafikon a vizsgált hibridek termés szerinti rangsorát mutatja.

Látható, hogy a 3,245 t/ha termésátlag a 3,686 t/ha maximum- (LG 50.479 SX) és a 2,723 t/ha minimumérték (N4H460CL) között alakult ki, tehát a különbség nem túl nagy, 963 kg. Az első 10 hibrid termése közti különbség 296 kg, tehát az egyes hibridek közti átlagos különbség alig 30 kg.

A legjobbak közé a listavezető LG 50.479 SX mellett 1 RAGT, 1 Lidea Seeds, 3 Syngenta, 2 Saatbau Linz és 1 martonvásári hibrid került be.

Az olajtartalom magas, átlagosan 48,1%, mely a 47,5–48,9% érték közti tartományt öleli fel. Számunkra, az IKR Agrár Kft. számára nagyon örvendetes, hogy a kiemelt napraforgó-ajánlatunkban szereplő 3 hibrid közül az LG 50.479 SX az első helyet szerezte meg a rangsorban, míg a 2 Syngenta hibrid, a Subeo az 5., a Onestar pedig a 8. helyet foglalja el!

A 4. számú grafikonon bemutatjuk a listavezető LG 50.479 SX kísérleti helyenkénti eredményeit is.

E szerint az öcsödit kivéve az LG 50.479 SX minden kísérleti termőhelyen jelentősen túlszárnyalta a helyi kísérleti átlagot, átlagosan 13,6%-kal, ami magas fokú alkalmazkodóképességére és stabilitására utal.

Az 5. grafikonon a vizsgált 40 hibrid olajtartartalom szerinti rangsora látható.

Az átlagos olajtartalom 48,1%. A legmagasabb értéket idén az RGT Guillermo érte el 48,9%-kal, utána a Syngenta Subeo, Barilio, Fergus hibridjei, a NuSeed N4H471, 469, 472 jelű hibridjei, majd a Corteva P64LE185 jelű hibridje következnek maximum 0,1–0,5%-os lemaradással. Rajtuk kívül még 17 hibrid adott 48%, vagy a fölötti értéket, és csupán 11 olajtartalma volt 48% alatt, de 47,5% felett. Örvendetes, hogy a hibridek között találunk olyanokat, melyeknek nemcsak a termőképessége, hanem az olajtartalma is kiemelkedő, de legalábbis jó, pl. az RGT Guillermo, a Subeo, a Corteva P64LE185, az SY Barilio, az SY Fergus és néhány új fajtajelölt esetében.

A 6. sz. grafikon a herbicidrezisztencia alapján elkülönített csoportokon belüli termésrangsorokról és az olajtartalmakról tájékoztat.

A grafikon mutatja, hogy a genotípuscsoportok átlagai közötti különbségek kicsik, viszont a csoportokon belüli eltérések jelentősek. Az SU csoportban az LG 50.479 SX, az ESH91753, a P64LE185 és a Subeo, a CLP csoportban az RGT Guillermo, az Onestar és az SY Fergus, a CL csoportban pedig a Janis, a GK Milia és az SY Barilio viszi a prímet, és ezek teljesítménye nagyon hasonló. A Subeo, az RGT Guillermo és az SY Barilio a termés mellett kiváló olajtartalommal is bír.

A 7. sz. grafikonon a vizsgált hibridek pozícióját mutatjuk be termés és olajtartalom alapján. Látható, hogy a vállalatunk által képviselt 3 hibridből (az LG 50.479 SX, a Subeo és az Onestar) mindhárom a legnagyobb termésűek, 1 pedig a legjobb olajtartalmúak közé (is) tartozik.

Kiss Erzsébet, Rácz Béla, Pálfi Balázs fejlesztők, IKR Agrár Kft.

www.ikragrar.hu
Facebook
Instagram
YouTube

(x)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!