Az olaszok meglépték: őrület, mi várhat a szőlőültetvényekre  a jövőben

Az olaszok meglépték: őrület, mi várhat a szőlőültetvényekre a jövőben

agrarszektor.hu
A Maschio Gaspardo olasz gyártó ICARO X4 robotja nemcsak önállóan navigál a szőlőültetvényeken, hanem UV-C sugárzás segítségével meghatározza a legjobb időpontot a káros gombák, például a botritisz és a lisztharmat elleni küzdelemre.

Az olasz Maschio Gaspardo ICARO X4 névre keresztelt robotja már nemcsak arra képes, hogy UV-C sugárzással kezelje a szőlőültetvényeket, hanem arra is, hogy eldöntse, mikor van szüksé a beavatkozásra - írta meg a Future Farming. A kezeléshez a robot két oldalán, a tengelyek között olyan panelekkel van felszerelve, amelyek szárnyakhoz hasonlóan ki- és behajthatók. Működés közben a panelek a szőlő teteje fölé hajolnak, és az optimális kezelés érdekében néhány centiméterre a levelektől megállnak. A robotot egy kis Kohler kéthengeres dízelmotor hajtja, amelyhez egy generátor tartozik, amely tölti az akkumulátorokat, ha azok lemerülnek. A 70 literes dízelüzemű tartályával az ICARO X4 akár napi 24 órán keresztül és három egymást követő napon keresztül is képes folyamatosan dolgozni. A navigáció a belső 3D érzékelőkkel kombinált RTK-GNSS segítségével valósul meg.

Az elképzelés lényege, hogy a robot képes legyen önállóan navigálni a szőlőültetvényen, és ami még fontosabb, saját időjárási állomása és helyben betanított algoritmusai segítségével, olyan tényezők alapján, mint a páratartalom és a hőmérséklet, eldönteni, hogy mikor az optimális pillanat a gombák UV-C sugárzással történő leküzdésére. A gyártó szerint egy ilyen robot körülbelül 10-15 hektárnyi szőlőültetvényt képes gombamentesen tartani, ami 50-70%-kal csökkentheti a gombaölő szerek használatát. Mindez azonban a borászok számára mintegy 115 ezer eurós (44,7 millió forintos) árcédulával jár, robotonként.

Más gyártók is felfedezték már ezt a megoldást

Az már egy ideje ismert, hogy az UV-C fény hatásos a szőlő veszedelmes gombabetegségei, így a lisztharmat és a botrítisz ellen, és ezen a tudáson felbuzdulva több vállalkozás is robotfejlesztésbe kezdett már. Az amerikai Cornell AgriTech még 2019-ben kezdett együttműködésbe a norvég Saga Robotics-szal, hogy ez utóbbinak Thorwald névre keresztelt robotját minél hatékonyabbá tegyék. 2022 elején pedig azt jelentették, hogy a végéhez közelednek a robot terepi tesztjei, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyancsak 2019-ben kezdődött az angol Antobot és a holland CleanLight együttműködése. A szintén UV-technológiát alkalmazó robotot úgy tervezték, hogy a fóliasátrakban és a szabadföldi területeken működjön. Ez a gép azonban "csak" körülbelül 4 hektárnyi termőterületen képes megőrizni a növények egészségét, igaz, a gyártók is inkább szolgáltatásként forgalmazzák, hogy ezzel a kisebb gazdaságoknak is esélyt adjanak a technológia kipróbálására és adaptálására.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!