Ilyen új gépek tarolhatják le a földeket hamarosan: durva, mire képesek

Ilyen új gépek tarolhatják le a földeket hamarosan: durva, mire képesek

agrarszektor.hu
A dán FarmDroid elindította FD20 nevű egységéhez a spot-applikációs rendszert. Ezeket a robotokat eredetileg biogazdálkodók számára fejlesztették ki.

A FarmDroig spot-applikációs rendszerrel bővítette a biogazdálkodók számára kifejlesztett robotját. Mint írták, a mezőgazdaságban a káros vegyszerek használatának fokozott csökkentésével a robot a hagyományos gazdálkodóknak is segíthet - írta meg a Future Farming. A cég közleményéből az is kiderült, hogy a spot kijuttató rendszer drasztikusan csökkenti a vegyszerek használatát, hiszen az egyes növények pontos helyzetének ismeretében közvetlenül az érintett növényre permetezhetnek vele. A FarmDroid hangsúlyozza, hogy az ilyen típusú kijuttatáshoz csak kis mennyiségű vegyszerre van szükség. Ahogy fogalmaztak,

ezzel ki lehet küszöbölni, hogy az egész szántóföldet permetezni kelljen a gyomirtás miatt, mert a szántóföld többi része már mechanikus gyomirtással is tisztán tartható lesz.

A fejlesztések itt nem értek véget

A dán vállalat mostantól egy DFW nevű kettős első kerékrendszert is kínál a termelőknek. A gazdálkodók ezzel egy olyan négykerekű FD20-as robotot kapnak, ami a vetési munkálatok során egy plusz sort jelent számukra. Az eredeti modell első kereke ugyanis csak egy sávot hozott létre a szántóföldön. A FarmDroid szerint az új rendszer alkalmasabb a magágykészítésre, és kisebb sortávolsággal való munkavégzéshez is igazítható.

Problémásabb terepen is boldogul

A FarmDroid jelenleg egy AFW nevű aktív első kerékrendszerrel is rendelkezik. Az AFW-t választó gazdálkodók egy aktív első kerékkel ellátott FD20-as robotot kapnak. Ezt úgy tervezték, hogy dombos és rögös terepen is tudjon dolgozni. A dombos terep kompenzálására a robot első kereke mindkét irányba dönthető, így a gép képes az erősebb lejtésű földeken is dolgozni.

Az AFW rendszer folyamatosan figyeli a két motoron lévő nyomást, és kiegyenlíti azt, hogy a nyomás mindig fele-fele legyen. Ha a robot azt érzékeli, hogy az egyik motor 60%-os, a másik pedig csak 40%-os teljesítményt használ, akkor az első kereket egy bizonyos szögbe dönti, így a nyomás kiegyenlítődik, és mindkét motor 50%-os teljesítményt használ. A termelők egy meglévő robotot aktív első kerékkel ellátott modellre cserélhetnek, vagy az FD20-at kezdettől fogva aktív első kerékkel konfigurálhatják.

(A címlapkép csak illusztráció.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!