Pluszjövedelmet fizet a termelőknek az óriáscég

Pluszjövedelmet fizet a termelőknek az óriáscég

A Nestlé Elefántcsontparton eddig 10 ezer kakaótermesztő családot vont be jövedelemnövelő programjába, és tervei szerint a jövőben még jobban kiterjeszti a kezdeményezést, először Elefántcsontparton, majd Ghánában is. A cél, hogy 2030-ra a Nestlé globális kakaóellátási láncában 160 000 kakaótermesztő család vegyen részt a kezdeményezésben, amely fenntarthatóbb mezőgazdasági termelést, jobb megélhetést, a gyerekek iskoláztatásának garantálását és a nők kiszolgáltatottságának enyhítését ígéri.

2022-ben indult a Nestlé Income Accelerator programja azzal a céllal, hogy segítse a kakaótermelő családok bevételeinek növelését, a gyermekmunka kockázatának csökkentését, ugyanakkor arra is törekszik, hogy

Van már előzménye

Már több mint tíz éve, 2009 óta működik a Nestlé Cocoa Plan, amelynek célja az volt, hogy elősegítse a fenntarthatóbb kakaó-beszerzést, azaz környezetkímélőbb gazdálkodási gyakorlatokat vezessen be és javítson a kapcsolódó közösségek életminőségén is.

Így az egyik kimondott célja az volt, hogy megszüntesse a gyermekmunkát, amely sajnos a kakaó-termékláncon egy hatalmas kockázatot jelent

– mondta el az Agrárszektornak Hőgyész Anna, a Nestlé Hungária fenntarthatósági vezetője. A cég vállalta: 2025-re teljes egészében a Cocoa Plan keretében, minősítetten felelős forrásból szerzik be a kakaót. Hozzátette: a Nestlé Cocoa Plan tanulságaira és eredményeire épít az Income Accelerator, mely figyelembe veszi, hol szükséges fokozni az erőfeszítéseket és melyek azok a problémák, ahol még nem sikerült elérni a kívánt eredményeket.  Ez magában foglalja a gazdák megélhetését, valamint a gyermekmunka elleni küzdelmet is.

Stabil megélhetést ígérnek

A programban a Nestlé pénzbeli ösztönzőt fizet a kakaótermesztő farmereknek a jó gyakorlatok bevezetéséért, hogy így segítse elő a pozitív mezőgazdasági és társadalmi gyakorlatok elterjedését, stabilizálvaa a családok pénzügyi helyzetét. Annak érdekében, hogy a programról senki ne maradjon le, a juttatásokból akár az egészen kis gazdasággal rendelkezők is részesülhetnek. A támogatást a a Rainforest Alliance minősített kakaóért fizetett prémiumon felül kapják a kakaótermesztő családok. Idén a Nestlé európai gyáraiban felhasznált kakaó 100 százaléka már a Cocoa Plan keretében a Rainforest Alliance által minősített felelős forrásból származik.  

Tehát míg a meglévő kezdeményezés, a Cocoa Plan keretében beszállított árut a gyárban a hagyományos kakaóval együttesen használják fel, az Income Accelerator programból érkező kakaót fizikailag elkülönítik. Ez tovább erősíti a transzparenciát és a nyomonkövethetőséget – tette hozzá a fenntarthatósági vezető. Ez jelenleg a kakaómasszára érvényes, de cél az, hogy az elkövetkezőkben minden kakaóalapanyag esetében bevezessék ugyanezt.

160 ezer családot céloznak meg 2030-ig

Hőgyész Anna elmondta: az előírt gyakorlatok ellenőrzését rendszeresen auditálják megbízott külső szervezetek és az eredményekről évente készítenek jelentést. Az elkövetkező években a program kiterjesztése és a résztvevő termelők számának jelentős emelkedése a vállalat célja. Míg 2023-ban 10 ezer gazdálkodó vett részt a programban, idén 30 ezer, 2030-ra 160 ezer termelő családot vonnának be a kezdeményezésbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!