Minden út a szójához vezet

Minden út a szójához vezet (x)

PR
Bizonyítjuk, hogy megéri szóját termeszteni, és bemutatjuk a SAATEN-UNION portfólióját az igen korai fajtáktól a középérésűekig.

Napjainkban a gazdálkodás kihívásai a termelőket az eddigieknél összetettebb vetésforgó kialakítására késztetik, ami számos agronómiai és gazdasági előnyt biztosít. Ez ugyan elmozdulást jelent a megszokottaktól, de egyben új lehetőséget is teremt a biztonságosabb és jövedelmezőbb termelés megalapozásához. Hazai körülmények között a sokszínű vetésszerkezet megvalósításához közelebb kerülünk, ha pillangós növényeket, azon belül pedig szóját termesztünk. 

Vitathatatlan, hogy a magyar termelőknek megérné többet foglalkozni a szójával, amelynek piaca világszerte keresleti, termesztése hazai viszonyok között is egyértelműen nyereséges, és jól beilleszthető a fenntartható vetésforgóba is. További előny, hogy a pillangós növények termesztésének európai szintű ösztönzéséhez az utóbbi években komoly erőforrások állnak rendelkezésre, mivel termelésünk fokozásával mérsékelhető a kiszolgáltatottság.

Az Európai Unió, így Magyarország ugyanis nettó szójaimportőr a globális növényifehérje-piacon, ám a tengerentúlon 90-95%-ban GMO-fajtákat – és ehhez igazodó termesztéstechnológiát – használnak és exportálnak. A kontinensünkön megtermelt GMO-mentes szója ezért Európában jól értékesíthető, szerepe élelmiszer-biztonsági szempontból felértékelődött. A szója termesztése óriási lehetőséget, valódi kiugrási pontot jelent a magyar gazdáknak, a vele elérhető előnyök igazolják, hogy megéri kilépni a komfortzónából és számolni a szójával.

A hazai termelők zöme rendelkezik olyan adottságú földterülettel, ahol ez a növény jól fejlődik. Ha megfelelően felkészülünk rá, a szója takarékos technológiával és jövedelmezően termeszthető. A vetésforgóba jól beilleszthető, a relatív alacsony termésszintek is már könnyedén fedezik a ráfordításokat. A szója kismértékű termésingadozás mellett megbízhatóan terem. Kiváló megtérülés jellemzi, hiszen könnyen és jó áron értékesíthető, rövid ideig köti le a termőföldet, így a ráfordítások gyorsan kifizetődnek. Ezért tovább szükséges dolgozni azon, hogy a gazdálkodók bátrabban nyúljanak a szójához és egyéb pillangós fehérjenövényekhez.

A SAATEN-UNION a hazai viszonyokra, a helyi termelési szempontokat figyelembe véve állítja össze szójaajánlatát. A nagy termőképesség megcélzását alapvetőnek tekintjük, ugyanakkor a fajták kiválasztása során kiemelten kezeljük az alkalmazkodóképességet, termésstabilitást, kedvező érési és beltartalmi tulajdonságokat és a veszteségektől mentes betakaríthatóságot is. 

Nagy jelentősége van annak, hogy portfóliónkból a gazdálkodó a tapasztalatokra alapozva a termelési adottságaihoz leginkább illeszkedő fajtát válassza, amely biztonságosan beérik az adott régióban. Ennek érdekében széles tenyészidő-intervallumban kínálunk fajtákat, kifejezetten stabil hozammal. Bizonyítjuk, hogy megéri szóját termeszteni, és bemutatjuk a SAATEN-UNION portfólióját az igen korai fajtáktól a középérésűekig.

A POCAHONTAS igen korai szóját azoknak a termelőknek ajánljuk, akik a hagyományos termesztéstechnológiákba jól illeszkedő, döntően gabona- vagy dupla gabonasortávon vethető, korán betakarítható és fő- vagy akár másodvetésre is alkalmas, nagy hozamú fajtát keresnek. 

A YAKARI a koraiak közül az egyik legkorábban betakarítható, így az egész ország területén sikeresen termeszthető. Állományai kifejezetten egészségesek, a nagy termőképesség mellett termése egyedülállóan magas fehérjetartalmú és igen jó ProFat-mutatóval jellemezhető. A YAKARI ott bizonyít elsősorban, ahol jó talajokra és intenzív adottságok közé kerül.

A PAULA és a SURAJA fajták értékmérő adottságaik révén – kiemelkedő megbízhatóság, nagy hozam, terhelhetőség és jó minőség – méltán tartoznak napjaink szójatermesztésének élvonalába. 

A kompakt felépítésű PAULA kiemelkedően jól kompenzálja a szélsőséges termőhelyi adottságokat és a szójatáblákon olykor ebből eredő tőszámhiányos állapotot is. Ez a korszerű fajta a jó termőhelyeken túl a legváltozatosabb termesztési körülmények között is sikeresen és jövedelmezően termeszthető. Sőt, a korai érésidő első felébe tartozó fajtára az ország egész területén magabiztosan alapozhatunk, kiemelkedő évjáratstabilitás mellett.

SURAJA fajtánk hozamcsúcsok és a hozambiztonság szempontjából egyaránt megelőzi az eddigieket is. Agronómiai adottságai kedvezőek, jól kezelhető, egészséges és kiváló állóképességű növényállományt fejleszt. Stabilan magas a termőképessége, még elnyúló aszályban is csúcshozamokat mutat. A SURAJA korai érésidejű, ezzel az ország valamennyi termelési régiójában alkalmas a kiemelkedő jövedelmezőség biztosítására.

Az ANANDA a portfólióba öt évvel ezelőtt került be kiemelkedően stabil fajtaként. Használata leginkább a hagyományosan szójatermesztésre alkalmas régiókba ajánlott. Kiválóan teljesít a déli országrészben, de középkorai tenyészidejének köszönhetően előszeretettel termesztik az ország középső és akár északi régióiban is. Korán érik, mégis a középérésűek kimagasló termőképessége jellemzi. Univerzális fajta kiváló állóképességgel, így veszteségektől mentesen betakarítható. A hozambiztonság mellett a gyors érés és a nagy kompenzációs képesség tette hazánkban közismertté.

A megfelelő fajta meghatározó jelentőségű a termelés szempontjából, és minden esetben bizalmi kérdés. Hogy valóban megérje szóját vetni, válasszon fajtát a SAATEN-UNION Hungária Kft. stabil és megbízható hozammal, kiforrott agronómiai adottságokkal rendelkező, modern szójaportfóliójából.

Varga Gábor termékfejlesztő

www.saaten-union.hu
Facebook

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Szólunk: szója!

Szólunk: szója!

A magyar agrárium egy felbolydult méhkashoz hasonlít. Az elmúlt két-három évben olyan szinten változtak meg a gazdálkodási körülmények, amilyenre már évtizedek óta nem volt példa.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!