2024. május 9. csütörtök Gergely
Eddig bírták a lett gazdák: több ezren vonultak az utcákra

Eddig bírták a lett gazdák: több ezren vonultak az utcákra

MTI
Lett gazdák ezrei vonultak utcákra hétfőn az orosz gabona- és más agrártermékek európai uniós importjának betiltását követelve.

Az EU engedélyezi az orosz +vérgabona+ importját közös piacunkra, valamint átszállítását az európai kikötőkön és pályaudvarokon. Egyik kézzel segítünk az ukránoknak, de a másikkal engedjük az agresszor országot gabonát lopni Ukrajnában és azt nagy haszonnal értékesíteni Európának. Követeljük, hogy vágják el Oroszországot ezektől a lehetőségektől, hogy ne tudja finanszírozni háborús erőfeszítéseit

- hangoztatta Juris Lazdins, a tiltakozó akció szervezője Jelgava városában tartott egyik tüntetésen az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

Lettország az orosz mezőgazdasági termékek, köztük gabona és olajosmagvak jelentős importőre. A tüntetéseket 16 városban tartották, és a szerteágazó követelések között szerepelt még a bürokratikus terhek csökkentése, illetve az általános forgalmi adó csökkentése a hazai termesztésű gyümölcsökre és bogyókra. A tüntetők traktorain kifüggesztett transzparenseken a mezőgazdasági termelők fontosságára is felhívták a figyelmet.

Mezőgazdaság nélkül éhes, meztelen és a legrosszabb, hogy józan maradsz!

- volt olvasható az egyik humorosabb hangvételű feliraton. A rendőrség közreműködött abban, hogy a traktorok járműoszlopai elérjék Jelgavát anélkül, hogy közlekedési fennakadásokat okoznának. Armands Krauze mezőgazdasági miniszter az LTV helyi televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a kormány dolgozik a problémákon, és megértéséről biztosította a gazdákat. A tüntetők kézzelfogható eredményeket követeltek, és bejelentették, hogy amennyiben ezek elmaradnak február 12-ig, úgy Riga felé fognak vonulni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02