2024. április 25. csütörtök Márk
Zseniális: ez a holland ötlet forradalmasíthatja az egész gyümölcstermesztést

Zseniális: ez a holland ötlet forradalmasíthatja az egész gyümölcstermesztést

agrarszektor.hu
Miközben a különböző kutatók és vállalatok a gyümölcstermesztés minél tökéletesebb robotizálásának megoldásán dolgoznak, egy hollan kutatóközpont a szakértő termelők tudásának megőrzésére összpontosít. A OnePlanet abból a gondolatból indult ki, hogy a termelők nyugdíjba vonulásával bizony elveszhet az ágazatban szerzett, felbecsülhetetlen értékű szakértelmük. A kutatóintézet ezért valódi gyümölcsösök és termesztési döntések digitalizálásával, digitális ikrek és modellek létrehozásával biztosítja a metszési szakértelmet a jövő generációi számára.

A Wageningeni Egyetem és Kutatás, a Radboud Egyetem, a Radboudumc és az imec együttműködésével jött létre a OnePlanet Kutatóközpont, amely legújabb chip- és digitális technológiákat integrálja fejlett adatvezérelt megoldásokba - olvasható a Future Farming oldalán A "Digitális gyümölcsös" kutatási program célja olyan megoldások kidolgozása, amelyekkel a meglévő gyümölcsösök - kezdve az almaültetvényekkel - felkészíthetők a jövőbeli élelmiszertermelésre.

A OnePlanet kifejlesztett egy távérzékelő szenzorcsomagot/készletet a gyümölcsösök digitális ikertestvéreinek létrehozására, amely két RGB-kamerát használ a sztereó látáshoz, LiDAR-t a georeferenciához és SLAM-technológiát. Ez a könnyű és sokoldalú, járművekre vagy drónokra szerelhető szenzorcsomag/készlet évente többször is átvizsgálja a gyümölcsösöket a fák és a gyümölcsök növekedésének nyomon követése és a metszési műveletek hatásának értékelése céljából.

A projektnél abból a gondolatból indultak ki, hogy a termelők nyugdíjba vonulásával bizony elveszhet az ágazatban szerzett, felbecsülhetetlen értékű szakértelmük. Ezért a gyümölcsösök szenzorokkal leképzett digitális "ikrei" szolgálnak majd alapul az emberi metszési döntések modelljeinek létrehozásához, lehetővé téve az autonóm robotikus metszőgépek betanítását. A cél a precíziós metszés, amely fokozza a gyümölcstermést és csökkenti a munkaerőköltségeket. Az egyedülálló érzékelőkészlet/készlet a betegségek és a terméshozam előrejelzésében, a precíziós permetezésben és egyéb alkalmazásokban is lehetőséget kínál a különböző gyümölcs- és bogyós gyümölcsöknél.

Nemcsak a gyümölcsösökben próbálkoznak a hollandok

A hollandok a munkaerőhiány és a termelés hatékonyságának növelése érdekében más területeken is próbálják minél teljesebb mértékben integrálni a robottechnológiát és a mesterséges intelligenciákat a növénytermesztésbe. A Wageningeni Egyetem egy másik projektjében azt vizsgálták, hogy üvegházi, teljesen ellenőrzött környezetben a mesterséges intelligenciák vagy az emberi tudás és tapasztalat képes-e jobb eredményeket elérni az uborkatermesztés terén. A kísérlet sikerrel zárult, eredménye még a kutatókat is meglepte, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!