Jól járhatnak a magyar vállalkozások az új olcsóbb hitellel?

Jól járhatnak a magyar vállalkozások az új olcsóbb hitellel?

MTI
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint jó dötés volt a vállalati hitelek átmeneti kamatcsökkentése, mert az a hitelezési versenyt élénkítve kedvez a hitelfelvevőknek és hozzájárulhat a gazdasági növekedés helyreállításához. Mint ismeretes, a következő 3 hónapban a bankok az új vállalati hitelszerződéseket akciósan fogják kínálni, és a BUBOR feletti kamatfelárat 0 százalékra csökkentik.

A hivatal szerint jót fog tenni a vállalati hitelpiacnak, ha a bankok a következő 3 hónapban az új vállalati hitelszerződéseket akciósan kínálják, azaz a BUBOR (a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga) feletti kamatfelárat 0%-os szintre csökkentik. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábbi közleménye szerint a kormány erre vonatkozó javaslatát a Bankszövetség elfogadta, így a hitelintézetek önkéntes vállalása alapján a vállalati forinthitelek BUBOR feletti kamatfelára a futamidő első 6 hónapjában 0% lesz.

A közlemény szerint a GVH már 2023 őszén sürgette a hitelkereslet ösztönzését, hangsúlyozva, hogy a befagyott piaci verseny kibontakozásában segíthetne az önkéntes kamatplafonok mértékének rendszeres felülvizsgálata. A hitelfelvevőknek azt tanácsolják, hogy a kérelem előtt alaposan tájékozódjanak, mindig kérjenek több banktól is ajánlatot.

Mint ismeretes, az akcióhoz önkéntesen csatlakozó egyes kereskedelmi bankok egyedi döntésük alapján vállalják, hogy egy kedvezményes időszak keretében, a 2024. február 1. és 2024. május 1. között megkötött valamennyi új vállalati forinthitel esetében átmenetileg, azaz a futamidő első 6 hónapjában 0%-ra csökkentik a BUBOR feletti kamatfelárat, ezáltal érdemben csökkentve a vállalati hitelek kamatszintjét. Az önkéntes vállalás a hitelfelvétel céljától függetlenül érvényes lehet minden vállalati hitelre, beleértve a folyószámlahiteleket, a forgóeszközhiteleket, valamint amennyiben a folyósítás az idei évben megkezdődik, akkor a beruházási hitelekre is, továbbá minden új vállalati hitelre futamidőre való tekintet nélkül.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerint a döntés a vállalkozások szemszögéből nézve javítja a hitelkondíciókat, hiszen a korábbiakhoz képest olcsóbban vehetnek fel hitelt, ami a cégeknél nagyon hamar láthatóvá és érzékelhetővé válik, így az ösztönzőleg hat a hitelezési és beruházási kedvre egyaránt - tette hozzá Parragh László, az MKIK elnöke. A kamara közleményében kitértek arra, hogy az intézkedés bankokra gyakorolt hatása kettős, mivel a profit csökkenésével járhat, ugyanakkor magában hordozza a hitelpiac élénkítésének reményét, vagyis a hitelezés erősödése pozitív hatást gyakorol a bankok eredményére.

Az MKIK úgy látja, hogy a megállapodással időt nyertek arra a szakmai egyeztetésre, amelyben a hitelezés sarokpontjait újra lehet tárgyalni, figyelembe véve a piaci szereplők igényeit. Parragh László a közleményben hangsúlyozta, minden gazdasági szereplő érdeke, hogy a növekedés újra fellendüljön, és ennek nélkülözhetetlen eleme a beruházást ösztönző, a fogyasztást élénkítő hitelpiac megléte, amihez ez a döntés egy lépéssel közelebb visz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?