2024. április 27. szombat Zita
Beindul a rovarfehérje-gyártás Magyarországon

Beindul a rovarfehérje-gyártás Magyarországon

agrarszektor.hu
Újabb sikeres tőkebevonáson van túl az Agroloop: több millió euró értékű tőkebefektetésről írt alá szerződést a Kék Bolygó Tőkealapok és a Lead Ventures Alapkezelő által képviselt Enter Tomorrow Kockázati Tőkelappal. A friss finanszírozást az Agroloop fekete katonalégy lárvatenyésztési és feldolgozási tevékenységének bővítésére fogja fordítani a Pest megyei Üllő határában található üzemcsarnokukban. A befektetés elősegíti a vállalat termelési kapacitásának növelését, valamint a technológiai fejlesztést is, melynek köszönhetően a cég még inkább hozzájárulhat a hazai körforgásos gazdaság fejlődéséhez. Korábban az Eprolius Hungary Zrt. és a Gran Private Equity vezető magyar kockázati tőketársaság is jelentős befektetéssel segítette elő a vállalat indulását.

Az Agroloop fekete katonalégy tenyésztési tevékenysége egy innovatív megoldás az állati takarmányalapanyag termelés környezeti hatásainak csökkentésére, valamint a talajegészség javítására. A vállalat helyi élelmiszerfeldolgozók takarmány minősítésű melléktermékeit használja a lárvák etetésére, amik az alacsony értékű biomasszát magas minőségű takarmányfehérjévé és -zsírrá alakítják át.

A körforgásos gazdasági modellt követő folyamat jelentősen kisebb ökológiai lábnyommal jár, mint a hagyományos állati takarmányalapanyag-termelés: a rovarlárva tenyésztése és a belőlük készült takarmányfehérje és -zsír jelentősen alacsonyabb karbonkibocsátással jár, mintha az átlagos haszonállat-tenyésztésből származna. Az így készülő prémium minőségű takarmányfehérje és olaj kiváló alapanyagot biztosít a házi kedvencek tápjaiba és a haszonállatok takarmányaiba. A komposztból készülő talajjavító granulátum pedig a növénytermesztésben kerül felhasználásra: javít a talajok termőképességén és ezáltal hozzájárul a jó minőségű élelmiszer- és takarmány-alapanyagok előállításához.

A Kék Bolygó Tőkealapok és a Lead Ventures Alapkezelő által nyújtott befektetést az Agroloop az üllői Aerozone Parkban történő tevékenységének bővítésére fogja felhasználni. A rovarfehérje-gyártó vállalat célja, hogy rövid időn belül megduplázza lárva tenyésztési kapacitását: így előreláthatólag a 13 ezer négyzetméteres üzemcsarnokukba napi 120 tonna alapanyag érkezik be, ebből évi 6000 tonna talajjavító granulátumot, közel 3000 tonna takarmányfehérjét és több, mint 600 tonna takarmányzsírt állítanak elő. A cég hosszú távú tervei közé tartozik az ipari méretű rovartenyésztés bevezetése a közép-európai régióba.

Az Agroloop befektetői osztoznak a vállalat fenntarthatóságra és innovációra vonatkozó elkötelezettségében a magyar agrárium önellátó képességének javítása érdekében. Percze Rajmond, az Agroloop társalapító-ügyvezetője ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy

hisszük, hogy a biztosított befektetéssel és az Agroloop bővítésével hosszú távon a közép-kelet-európai régióban és azon túl is pozitív változásokat tudunk előmozdítani a mezőgazdasági gyakorlatokban. Közös missziónk, hogy egy minden eddiginél hatékonyabb és fenntarthatóbb takarmánytermelési rendszert hozzunk létre, mindezt pedig környezetkímélő technológiákkal és körforgásos gazdasági megközelítéssel valósítsuk meg. Ez a befektetés döntő mérföldkövet jelent a zöldebb jövő felé vezető utunkon.

A szakértők szerint a takarmány célú rovarpiac az évtized végére eléri az évi 2 milliárd eurós összforgalmat, éves szinten 1 millió tonna rovarlisztet termelve. A tőkeinjekció felhasználásával az Agroloop készen áll arra, hogy vezető szereplővé váljon a fenntartható, prémium minőségű takarmány alapanyagok és talajkondicionálók piacán, segítve az élelmiszeripari melléktermékek hasznosulását, valamint egy fenntarthatóbb értéklánc kialakítását.

(Címlapkép forrása: Agroloop)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!