2024. április 25. csütörtök Márk
Kemény ónos eső jön Magyarországon: kiadták a másodfokú riasztást

Kemény ónos eső jön Magyarországon: kiadták a másodfokú riasztást

MTI
Ónos eső veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád vármegye területére szerdára a HungaroMet Nonprofit Zrt.

A veszélyjelzésükben azt írták, szerdán a késő hajnali óráktól délnyugat felől - jellemzően kis mennyiségű - vegyes halmazállapotú csapadék érkezik átmeneti ónos esővel, amely a legtöbb helyen napközben esőbe megy át, de az Északi-középhegység és a főváros tágabb környezetében akár szerda estig, éjfélig is vegyes csapadék hullhat. Ezeken a részeken eleinte havazás, majd ónos, vagy fagyott eső fordulhat elő, de az idő előre haladtával egyre inkább az eső valószínű. A térség északi részén, illetve a Nyírségben a kezdeti havazásból 3 centiméteres hóréteg is kialakulhat, az északi határvidéken akár ezt is meghaladhatja az átmenetileg létrejövő friss hó vastagsága.

Az ónos eső, illetve a fagyott eső nagyobbrészt kis mennyiségűnek, néhány tized milliméternek ígérkezik ezeken a tájakon, de elsősorban Észak-Borsodban a szerdai nap második felében az 1 millimétert is meghaladhatja. Ezért Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád vármegye területére szerdára másodfokú figyelmeztetést adtak ki ónos eső veszélye miatt, míg Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy és Tolna vármegyék területén az ónos eső miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szerdára.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!