Évek óta működnie kellene, de még el sem készült a Szabolcsi Alma Centrum

Évek óta működnie kellene, de még el sem készült a Szabolcsi Alma Centrum

agrarszektor.hu
2,5 évvel az alapkőletétel után sem üzemel még a Szabolcsi Alma Centrum Újfehértón. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kistelepülésen létrehozott épületkomplexumból egyelőre egy irodaház váza és egy befejezett, de nem üzemelő hűtőház készült el.

A kormány 2021 júniusában jelentette be, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Újfehértón, a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet területén létrehozza a Szabolcsi Alma Centrumot, amely modern kutatóintézetként és hűtőházként áll majd a környékbeli almatermelő gazdák szolgálatára. Az eseményen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, hogy azzal fordulóponthoz érkezett a szabolcsi almatermesztés - olvasható az RTL.hu oldalán.

Az akkori ígéretek szerint 2022 márciusára már működnie kellett volna a szupermodern kutatóközpontnak, de mostanáig csak a hűtőház készült el, ám az sem működik. A beruházáshoz 5 milliárd forintot kapott a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft., valamint lehetőséget 2,6 milliárd forint hitel felvételére, ám ennek egy részét később 1,5 milliárdos uniós támogatással váltották ki. A cég stratégiai igazgatója az RTL Híradó kérdésére azt mondta, azért nem készült még el a komplexum, mert elfogyott a pénz, ráadásul a különleges jogrend alatti költségvetési szigorítások miatt nem hívhatták le a hitelt sem.

Takács Ferenc beszélt arról is, hogy nem költötték el a teljes 7,6 milliárd forintot, csak 5,1 milliárdot, azonban a projekt befejezésére még a teljes összeg sem lenne elegendő. A stratégiai igazgató számításai szerint a munkálatok elvégzésére összesen 10 milliárd forintra lenne szükség. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint azonban, ha 7,5 milliárd forintból nem lehet megvalósítani egy almatermesztést kutató központot, az már régen rossz.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy Magyarországon 20 év alatt 41 ezer hektárról 25 ezer hektárra csökkent a magyarországi almaültetvények mérete. Takács Ferenc ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy csak akkor lesz jövője a magyar almatermesztésnek, ha a gazdákat szaktanácsadással, szakmai támogatással és piaci lehetőségekkel segítik. A kutatóközpont a dolgok jelen állása szerint legkorábban 2024 őszén nyithat meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!