2024. április 27. szombat Zita
Ezt sokan elrontják: így szabadulj meg a karácsonyfától, ha nem akarsz bajt

Ezt sokan elrontják: így szabadulj meg a karácsonyfától, ha nem akarsz bajt

MTI
A Budapesti Közművek szervezetten gyűjti be és környezetbarát módon hasznosítja az ünnepek után feleslegessé vált sokszázezer karácsonyfát - tájékoztatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója az MTI-t.

A feladat logisztikai szempontból is komoly kihívás, hiszen becslések szerint évente 500-600 ezer fenyő kerül ki a fővárosi utcákra - emelték ki a közleményben. Ebben azt is jelezték, hogy a lakosság a fákat elhelyezheti a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely bármelyikére, vagy lerakhatja a háztartási hulladékos kukák mellé jól látható helyre. Az FKF arra kéri a budapestieket, hogy a fákat semmiképpen se dobják el a közterületeken, úgy, hogy az veszélyezteti a gyalogos-, bicikli- és gépjárműforgalmat, mások biztonságát, illetve a főváros tisztaságát.

A tájékoztatás szerint a kijelölt gyűjtőpontokról vízkereszt után naponta átlagosan 12 "fenyőfajárat", a lomtalanításoknál alkalmazott, speciális felépítménnyel szerelt célgép szállítja el az összegyűlő karácsonyfákat. A lakóingatlanoktól a kukásautók gyűjtik össze a fákat, illetve szükség esetén külön járművek is besegítenek - fűzték hozzá. A karácsonyfák az aprítást követően, a kommunális hulladékkal történő összekeverésük után, ellenőrzött, ipari körülmények között alkalmasak a környezetkímélő módon történő termikus hasznosításra, így a nagyhatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak környezetbarát távhőt és villamos energiát - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!