Velük kéne versenyeznünk: íme a világ legtermékenyebb agrárterületei

Velük kéne versenyeznünk: íme a világ legtermékenyebb agrárterületei

agrarszektor.hu
Mindössze egyetlen, az Európai Unióban található mezőgazdasági termőterület fért fel a legtermékenyebb régiók tizenötös listájára a Yahoo Finance összeállításában. Az alapvetően mennyiségi kibocsátásra fókuszáló toplista szerint az amerikai kontinens, Ázsia több országa és Ausztrália is százmillió tonnákban mérhető terménnyel jelenik meg a piacon.

A világ legtermékenyebb mezőgazdasági földjeit a talajminőség, a vízellátottság és az éghajlat mezőgazdasági művelésre való alkalmasságának értékelése alapján választotta ki a portál. Mivel nem áll rendelkezésre részletes információ a mezőgazdasági termelésről ezekben a régiókban, az adott országok éves alapnövény-termelése alapján állították fel a rangsort. A három kulcsfontosságú növény - a rizs, a búza és a kukorica - termelésére vonatkozó adatokat az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetétől (FAO) szerezték be. Az országokat ezután növekvő sorrendben rangsorolták ezen alapvető növények 2021-es össztermelése alapján.

A portál eredményei alapján íme a legfontosabb növénytermesztő területek globálisan:

Riverina, Ausztrália

Alapnövények kumulatív éves termelése: 32,6 millió tonna.

Az ausztráliai Riverina régió arról híres, hogy a világ egyik legjobb mezőgazdasági területe, és olyan kulcsfontosságú növények bőséges termesztéséről híres, mint a búza, a rizs és a kukorica. Az elmúlt években rekordokat döntögető gabonatermés született a régióban. A 2022/23-as gazdasági évben például a búzatermés az USDA jelentése szerint elérte a lenyűgöző 37 millió tonnát. Ami a rizstermesztést illeti, a régióban várhatóan 600-700 ezer tonna rizs lesz a termés az idei betakarítási szezon végére, ami jelentős növekedést jelent az előző évekhez képest.

Préri tartományok, Kanada

Az alapvető növénykultúrák kumulatív éves termelése: 36,2 millió tonna.

A kanadai préritartományok, amelyek Albertát, Saskatchewant és Manitobát foglalják magukban, a világ egyik legtermékenyebb mezőgazdasági régiója. A kanadai statisztikai hivatal szerint Saskatchewanban, az elsődleges búzatermelő országban csökkent a búzatermés, ami a termelés 12,6 millió tonnára történő csökkenését eredményezi 2023-ban. Albertában szintén visszaesett a búzatermelés, 9,4 millió tonnára, elsősorban az alacsonyabb hozamok miatt. Ezzel szemben Manitoba búzatermelése viszonylag stabil maradt, 4,7 millió tonna, a megnövekedett betakarított terület ellenére. Összességében Kanada búzatermését mintegy 31,1 millió tonnára becsülték, ami az előző évhez képest csökkenést tükröz, elsősorban a préritermő tartományokat sújtó aszályos körülmények miatt. Ami a kukoricatermelést illeti, az várhatóan 2,7%-kal 14,9 millió tonnára nő 2023-ban.

Középső síkságok, Thaiföld

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 39,9 millió tonna.

A thaiföldi Central Plains régió híres a robusztus mezőgazdasági termeléséről, különösen a rizstermesztés terén. A közelgő 2023/24-es gazdasági évben a régió jelentős növekedésre készül a rizstermelésben, amely az USDA jelentése szerint várhatóan eléri az ötéves csúcsot, 20,4 millió tonnát. Fontos, hogy a rizstermés növekedése várhatóan megerősíti Thaiföld pozícióját a globális rizspiacon. Emellett ugyanebben az időszakban a kukoricatermelés az előrejelzések szerint 4%-kal fog növekedni, ami a kibővített mezőgazdasági területek és a megnövekedett baromfitermék-exportnak köszönhető. Ezzel szemben Thaiföld búzaimportja csökkenhet a lisztgyárak magas készletszintjei miatt. Thaiföld szintén a világ legnagyobb széntermelő országai közé tartozik, évi 13,7 millió tonnás átlagos széntermelésével.

Mekong-delta, Vietnam

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 48,1 millió tonna.

A vietnami Mekong-delta, amely a világ egyik legjelentősebb mezőgazdasági területe, az ország rizstermelésének több mint felét és a rizsexport 90%-át adja. A rizstermékek minőségének és versenyképességének javítása azonban kihívást jelent ebben a régióban. E probléma megoldása érdekében a vietnami Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium projektet indított, amelynek célja a kiváló minőségű rizs fenntartható termesztése a Mekong-deltában 1 millió hektáron. Továbbá az USDA szerint a vietnami gabonakereslet az előrejelzések szerint 3%-kal nő, és a 2023-2024-es gazdasági év végére eléri a 27,7 millió tonnát.

Beauce, Franciaország

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 51,9 millió tonna.

A Franciaországban található Beauce a világ egyik legtermékenyebb mezőgazdasági régiója, különösen a gabonafélék, például a búza és a kukorica tekintetében. Franciaország, az Európai Unió vezető búzatermelője és -exportőre, a közelmúltban mezőgazdasági kihívásokkal nézett szembe, elsősorban kedvezőtlen időjárási viszonyokkal, amelyek némileg csökkentették a terméshozamokat. A 2022-23-as gazdasági évben például Franciaország búzatermelése megközelítőleg 33,7 millió tonnát ért el, ami az előző évhez képest szerény 5%-os csökkenést jelez. Mindazonáltal Franciaország mezőgazdasági tája, beleértve Beauce-t is, továbbra is erős és változatos, és a földterületek jelentős része mezőgazdasági művelés alatt áll. Franciaország emellett a kukoricatermesztők között a legjelentősebbek közé tartozik, köszönhetően a hatékony gabonatermesztési stratégiáknak és a kedvező éghajlatnak, ami erős termelési számokat eredményezett ebben az ágazatban.

Pandzsáb régió, Pakisztán

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 52,8 millió tonna.

A pakisztáni Pandzsáb régió a világ egyik legtermékenyebb mezőgazdasági régiója, amely különösen olyan alapvető növények termesztéséről híres, mint a búza, a rizs és a kukorica. Punjab a pakisztáni búzatermés mintegy 77%-át adja, ami kiemeli a nemzeti búzaellátásban betöltött központi szerepét.

Továbbá a pakisztáni rizstermelés várhatóan jelentős növekedést fog megélni. A 2023-24-es időszakban az előrejelzések szerint 63%-os növekedés várható az előző évhez képest, a termelés pedig eléri a 9 millió tonnát, ami a második legnagyobb termést jelentené az eddigi rekordok között. A rizstermelés ilyen mértékű növekedése várhatóan a pakisztáni rizsexportot is támogatni fogja, amely 5 millió tonnát érhet el, ami 40%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Pandzsáb a kukoricatermesztésben is meghatározó szerepet tölt be Pakisztánon belül, az ország teljes kukoricatermelésének mintegy 85%-át adja. Figyelemre méltó, hogy az átlagos éves gáztermelés 30,66 milliárd köbméter.

Gangesz-Brahmaputra-Meghna deltája, Banglades

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 62,1 millió tonna.

A bangladesi Gangesz-Brahmaputra-Meghna-delta a lenyűgöző mezőgazdasági termeléséről ismert, különösen a rizs- és kukoricatermesztés terén. A FAO előrejelzése szerint a régió 2023-ban történelmi csúcsot ér el a rizstermelésben, elérve az 58,5 millió tonnát. Ehhez jelentősen hozzájárul az "Aman" és a "Boro" rizs, amely az éves termelés 35%-át, illetve 55%-át teszi ki. Különösen a "Boro" rizsültetvény érte el a rekordszintet a megnövelt termőterületeknek és a magas hozamoknak köszönhetően. A bangladesi kukoricatermelés 2023-ban várhatóan szintén új csúcsot ér el, 4,7 millió tonnát, ami a kiterjedt vetéseknek és a kedvező időjárási körülményeknek köszönhető. A búzatermelés azonban az előrejelzések szerint az átlag körül marad, körülbelül 1,1 millió tonna lesz.

Csernozjom (Feketeföld), Ukrajna

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 74 millió tonna.

Az ukrajnai Csernozjom régiót, amely rendkívül termékeny fekete talajáról híres, gyakran "Európa éléskamrájának" nevezik. Ennek következtében Ukrajna a világ egyik vezető gabonaexportőrévé vált. Az Oroszországgal fennálló konfliktus azonban káros hatással van Ukrajna mezőgazdasági ágazatára, beleértve a csernozjomi régiót is. A háború különösen a keleti régiókat érintette, megzavarva a gazdák termesztési és exportképességét, ami mind a mezőgazdasági termelés, mind az export jelentős csökkenéséhez vezetett. A kukorica- és búzakivitel például a 2021/22-es gazdasági évben jelentős visszaesésnek volt tanúja, a konfliktus előtti előrejelzésekhez képest mintegy 20%-kal zuhant.

2023-ban az ország teljes gabonatermelése, amely magában foglalja az őszi és tavaszi vetésű növényeket is, az előrejelzések szerint mintegy 47,8 millió tonna lesz, ami 12%-os csökkenést jelent az előző évi termeléshez képest. A 2023-as téli gabonatermést, amely elsősorban búzából áll, a kormány ellenőrzése alatt álló területeken mintegy 18,5 millió tonnára becsülték, ami némileg alacsonyabb az előző évi termésnél, amelyet a háború befolyásolt.

Jáva-sziget, Indonézia

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 74,4 millió tonna.

Jáva-sziget, Indonézia egyik legfontosabb mezőgazdasági régiója, amely jelentős rizs- és kukoricatermeléséről híres. Az elmúlt években azonban olyan kihívások jelentek meg, amelyek befolyásolták a termésmennyiséget. A 2023-as vegetációs időszakban Jáván a rizs termelése visszaesett, elsősorban az elégtelen csapadék és az általános szárazság miatt csökkent ültetési tevékenység miatt. Ennek következtében a rizstermelés várhatóan körülbelül 53,3 millió tonna lesz, ami elmarad az ötéves átlagtól. Ezzel szemben a kukoricatermelés Jáván 2023-ban viszonylag stabil maradt, a becslések szerint mintegy 21,5 millió tonna. Indonézia a világ fő növényolajtermelő országainak élén is áll, 42,29 millió tonnás átlagos éves olajtermeléssel.

Pampas, Argentína

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 79 millió tonna.

Argentína Pampas régiója döntő szerepet játszik a mezőgazdaságban, különösen az olyan alapvető növények termesztésében, mint a búza, a kukorica és a szója. A 2023/24-es szezonra az volt a várakozás, hogy az argentin búzatermelés, beleértve a Pampas területét is, 14,5 millió tonnára csökken, ami 2 millió tonnával alacsonyabb az USDA eredeti előrejelzésénél. Ez a csökkenés elsősorban az egész régióban elterjedt száraz időjárás miatt következett be. A kukoricatermelés Argentínában szintén 53 millió tonnára, a korábbi előrejelzéseknél kisebbre csökkent, ami az ugyanilyen száraz körülményeknek és egyes földek szójatermesztésre való átállításának tudható be. Emellett a kukorica exportra vonatkozó előrejelzést 38 millió tonnára módosították, ami 3 millió tonnával alacsonyabb az USDA becslésénél.

Csernozjomi régió, Oroszország

Alapnövények kumulatív éves termelése: 92,3 millió tonna

Oroszország mezőgazdasági ágazata, különösen az olyan alapvető növények termesztése, mint a búza, a kukorica és a rizs, jelentős termelékenységet mutat. A 2023/24-es gazdasági évben Oroszország várhatóan mintegy 90 millió tonna búzát termel majd. A kukoricatermesztés emelkedik, az USDA jelentése szerint ugyanerre az időszakra mintegy 17 millió tonnára becsülik a termelést, ami növekedést jelent az előző évekhez képest. Bár a búza és a kukorica termeléséhez képest kisebb léptékű, a rizstermelés továbbra is létfontosságú eleme az orosz mezőgazdaságnak, a 2023/24-es évre vonatkozó előrejelzés szerint mintegy 715 ezer tonna.

Brazíliai Felföld, Brazília

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 108 millió tonna.

A brazil felföldön, Brazília jelentős mezőgazdasági régiójában figyelemre méltó sikereket értek el az olyan alapvető növények termesztésében, mint a búza, a rizs és a kukorica. Az előrejelzések szerint a 2023-24-es gazdasági évben Brazília minden idők legnagyobb búza- és kukoricatermését fogja elérni. A kukoricatermelés várhatóan eléri a 133 millió tonnát, ami 6%-os növekedést jelent az előző évi 125 millió tonnához képest.

Az USDA megjegyzi, hogy a búzatermelés is várhatóan nőni fog az országban, a 2023-24-es évre 11 millió tonnás terméshozamot prognosztizálnak, ami az előző évi 10,6 millió tonnás betakarításhoz képest növekedést jelent. Ezzel szemben Brazíliában a rizstermelés csökken, elsősorban a csökkentett vetésterületek és a Rio Grande do Sul államban, az ország elsődleges rizstermelő államában uralkodó szárazság miatt. A 2023-24-es évre várható rizstermelés körülbelül 10,13 millió tonna, ami csökkenést jelent az előző évi 10,3 millió tonnához képest.

Indo-Gangeszi síkság, India

Az alapvető növénykultúrák kumulatív éves termelése: 336 millió tonna.

Az Indo-Gangeszi síkság Indiában döntő szerepet játszik a legfontosabb alapélelmiszerek, például a búza, a rizs és a kukorica termesztésében. Az USDA szerint a 2022/2023-as gazdasági évben a rizstermés lenyűgöző volt, összesen mintegy 125 millió tonna. Ez a termelésnövekedés elsősorban a késői évszak esőzéseinek volt köszönhető, amelyek javították a növekedést a korábban nedvességhiányos területeken. A búza terméshozama szintén enyhe növekedést mutatott, mintegy 100 millió tonnát elérve, köszönhetően a kedvező időjárási körülményeknek és a megfelelő talajnedvességnek. Ezzel szemben a kukoricatermelés enyhén csökkent, összesen 31 millió tonnára.

A 2023/2024-es gazdasági évben a búzatermelés várhatóan 108 millió tonnára emelkedik Indiában, 31,9 millió hektárnyi területen, a kedvező termesztési körülményeknek és a kiterjedt vetésnek köszönhetően. A rizstermelés az előrejelzések szerint szintén emelkedik, és eléri a 127 millió tonnát, amit az erős piaci hozamok és a robusztus exportkereslet támogat.

Central Valley és Középnyugat, USA

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 437 millió tonna.

Az USA középső völgye és középnyugati régiója 2023-ban termékeny mezőgazdasági év elé néz, különösen az olyan alapvető növények termesztése terén, mint a búza, a rizs és a kukorica. Az USDA a kukoricatermesztés növekedését prognosztizálja, becslései szerint mintegy 91 millió hektárnyi területet fognak bevetni. A szójabab termelése is várhatóan mintegy 4,5 milliárd bushelre emelkedik, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest, elsősorban a jobb hozamoknak köszönhetően. A búzatermelés az előrejelzések szerint erőteljes növekedést mutat, az előrejelzés szerint 1,887 millió bushel lesz. Továbbá a rizstermelés is fellendülőben van, várhatóan 15%-kal nő 2022-től, és eléri a 185 millió mázsát.

Észak-kínai síkság és a lösz-fennsík, Kína

Az alapvető növények kumulatív éves termelése: 624 millió tonna.

A 2022/23-as mezőgazdasági évben Kína rizstermelése megközelítőleg 145,9 millió tonna volt, ami mind az előző évhez, mind az ötéves átlaghoz képest csekély, 2%-os csökkenést tükröz. A csökkenés egyik fő tényezője a vártnál kisebb rizstermesztési terület volt, amely körülbelül 29,5 millió hektárt foglalt magában, ami hektáronként 7,08 tonnás átlagtermést eredményezett.

Ezzel szemben ugyanebben az időszakban Kínában a kukoricatermelés jelentős növekedést mutatott, és megközelítőleg 277,2 millió tonnával minden idők legmagasabb szintjét érte el. Ez 2%-os növekedést jelent az előző évhez képest, és 6%-os növekedést az ötéves átlaghoz képest. A hektáronkénti 6,44 tonnás rekordtermés a kedvező mezőgazdasági körülményeknek és a politikai változásoknak tulajdonítható, amelyek ösztönözték a változatos vetésforgót és különleges ösztönzőket biztosítottak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!