2024. október 22. kedd Elõd
Erős számok érkeztek: Oroszországra figyel most a globális gabonapiac

Erős számok érkeztek: Oroszországra figyel most a globális gabonapiac

agrarszektor.hu
Az Egyesül Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) közzétette a legfrissebb globális gabonatermés előrejelzését. A szakemberek szerint Európában a szélsőséges időjárási események komoly károkat okoznak a búzaállományokban, jelentősen rontva ezzel a terméskilátásokat. Amíg Oroszországban például a közelmúltban tapasztalható fagyok okoznak egyre nagyobb problémát, addig Ukrajnában a fokozódó szárazság, Franciaországban és a környező országokban pedig az elmúlt időszak esőzései miatt aggódhatnak a termelők.

Oroszország egész területén a fagy és a szárazság károsítja a termést

A 2024/25-ös gazdasági évben az előrejelzések szerint az orosz búzatermés 83 millió tonna lesz. Ez az előző hónaphoz képest 6%-kal, az előző évhez képest 9%-kal, az elmúlt öt év átlagához képest ötéves pedig 1%-kal lesz kevesebb - olvasható az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) friss előrejelzésében. A szakértők szerint a prognózis 59 millió tonna őszi búzát és 24 millió tonna tavaszi búzát tartalmaz, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy ezek az előzetes számítások nem tartalmazzák a Krím-félsziget becsült termelését. A búza átlaghozamát 2,95 tonna/hektárra prognosztizálták, ami 4%-kal alacsonyabb az előző havinál és 7%-kal a tavalyinál. Az összes betakarított terület 28,1 millió hektárt tehet ki, ami 1%-kal kevesebb az előző havinál és 3%-kal kevesebb, mint tavaly.

Az USDA előrejelzése szerint az őszi búza jellemzően Oroszország teljes termelésének mintegy 70%-át teszi ki, és elsősorban az ország európai részén termesztik. Ebben a hónapban a szakértők az őszi búza termését lefelé módosították, mivel kedvezőtlen időjárás sújtotta az összes főbb őszi búzatermesztő körzetet. A május eleji fagyok komoly károkat okoztak a Középső-, a Volga és a Déli körzetek legészakibb végén. A jelentések szerint Lipec, Voronyezs, Tambov és Volgográd tartoznak a leginkább érintett területek közé. Az orosz mezőgazdasági minisztérium előzetes értékelése szerint legalább 1,5 millió hektárnyi területet érintenek a fagykárok.

Ukrajnában a fokozódó szárazság rontja a terméskilátásokat

Az ukrán búzatermés a becslések szerint a 2024/25-ös gazdasági évben 19,5 millió tonnát fog kitenni, ami 7%-kal kevesebb az előző hónaphoz képest, 15%-kal alacsonyabb az előző évinél, és 26%-kal marad el az elmúlt öt év átlagától. A terméshozamot hektáronként 4,15 tonnára prognosztizálják, ami 7%-kal alacsonyabb az előző havinál és 10%-kal kevesebb az előző évhez képest. A teljes betakarított terület várhatóan 4,7 millió hektár lesz, ami nem változik az előző hónaphoz képest, de 6%-kal lenne kevesebb, mint tavaly, és 26%-kal maradna el az ötéves átlagtól. Az USDA szakértői az ukrán búzatermést a kedvezőtlen időjárás miatt lefelé módosították: Ukrajna ugyanis egy rendkívül száraz tavaszi időszakot élt át idén, a csapadék mennyisége számos régióban március óta az átlag alatt van. Így a megfelelő csapadék hiánya május hónapban tovább csökkentette a talaj amúgy is szűkös nedvességtartalékait.

Franciaországban és Németországban az esőzések okoznak nehézségeket a gazdáknak

A francia búzatermés nagyságát a 2024/2025-ös gazdasági évben 31,7 millió tonnára becslik, ami 1,5 millió tonnával kevesebb az előző havinál, 4,6 millió tonnával a tavalyinál, és mintegy 12%-kal marad el az ötéves átlagtól. A betakarított területet 4,6 millió hektárra becsülik, ami nem változott a múlt évhez képest, de 0,4 millió hektárral kevesebb, mint tavaly, és 8%-kal alacsonyabb az elmúlt öt év átlagától. A hozamot a szakértők 6,88 tonna/hektárra prognosztizálják, ami az előző havi becslésnél 5%-kal alacsonyabb, az előző évinél 6%-kal kevesebb, az elmúlt öt év átlagát pedig 4 múlja alul. A francia termelésben bekövetkezett változás összesen 130,5 millió tonnára csökkenti az Európai Unió (EU) teljes becsült búzatermés mennyiségét.

Az esőzések továbbra is nehézségeket okoznak a francia búzatermelők számára. Már tavaly ősszel is gondot jelentett a nagy mennyiségű csapadék, az idei májusi esőzések azonban tovább rontottak a helyzeten. A kedvezőtlen időjárás miatt francia gazdák csak késve tudták elkezdeni, illetve befejezni a vetési munkálatokat, kevesebb területen is vetettek idén. Az esőzések hatására kelési problémák is jelentkeztek, valamint kevés olyan száraz időjárási ablak volt, amely lehetővé tette volna a szántóföldi inputtevékenységek elvégzését. Míg a gyakori a gyakori esőzések hozzájárultak az erőteljes vegetatív növekedéshez, a túlzott esőzések hatásaival kapcsolatos aggodalmak jelen vannak Franciaországban és más közeli országokban, mint például az Egyesült Királyságban és Németországban

Az észak-franciaországi búzaövezetben a terméshozamok valószínűleg egyre változóbbak lesznek, mivel a termés a a nehezebb talajokon állóvízzel küzdenek. A francia mezőgazdasági minisztérium szerint június 3-án a lágybúzatermés 62%-át jónak vagy kiválónak minősítették. A lágybúza esetében ez a pontszám a legalacsonyabb 2020 óta, amikor a heves esőzések szintén negatívan érintették a termést.

 

Az északi féltekén a búzatermés betakarításának kezdetével a gabonapiacok a fekete-tengeri régióra összpontosítanak, hiszen Oroszország és Ukrajna, a világ legnagyobb, illetve a hatodik legnagyobb gabonaexportőre, amelyek számos jelentős afrikai, ázsiai és közel-keleti piacot látnak el búzával. Oroszország helyzete különösen jelentős, az ország a globális búzatermelésben és -kereskedelemben betöltött megnövekedett dominanciája miatt ugyanis az ellátásban bekövetkező ingadozások erősen befolyásolják a globális búzapiacot - derült ki az USDA elemzéséből. Mint írták, Oroszország a 2023-ban és 2024-ben bőséges exportképes készletekkel rendelkezett, mivel már az eleve jelentős készleteit két egymást követő bőséges év termése is kiegészítette.

Az orosz exportárfolyamok általában a legversenyképesebbek voltak az év során, a kormányzatnak a minimálár meghatározására irányuló erőfeszítései ellenére is. Oroszország ebben a helyzetben a legélesebb versenyt a közeli fekete-tengeri beszállítókkal, Ukrajnával és Romániával vívta, de Franciaország számos hagyományos exportpiacán is kemény versenytársnak bizonyult. Az USDA becslése szerint Oroszország 2023/24-ben rekordmennyiségű, 54 millió tonnát fog exportálni, a legfontosabb kereskedelmi partnerei pedig Törökország, Egyiptom és Banglades lesznek.

Ahogy a figyelem a búza 2024/25-ös piaci helyzetére irányul, az oroszországi ellátási helyzet kritikus aggodalomra ad okot. Mint az fentebb is olvasható, az orosz búzatermelésre vonatkozó előrejelzést 83 millió tonnára csökkentették, ami 11%-kal csökkenti a kínálatot az előző évhez képest. A közelmúltban bekövetkezett fagy, majd a forró, száraz időjárás negatívan hatott az őszi búzatermésre. A kisebb termés és a szűkebb kezdeti készletek korlátozni fogják az exportálható készleteket Az orosz export az előrejelzések szerint 48 millió tonnára csökken, bár Oroszország továbbra is a legnagyobb exportőr marad, és ez még mindig a második legnagyobb exportmennyiség lenne az eddigi rekordok között.

Az orosz termés csökkenése egybeesik az ukrajnai kínálat szűkülésével. Ukrajna termelése jelentősen elmarad az ötéves átlagtól, és a kezdeti készletek több éve a legalacsonyabbak, ami várhatóan alacsonyabb exportot eredményez. A háborút megelőzően az ukrán export szinte teljes egészében tengeri úton történt, és gyakran ázsiai piacokra irányult. A tengeri szállításban bekövetkezett zavarok a kivitelnek a közeli célállomásokra való áthelyeződését okozták. Ukrajna számára a 2023/24-es időszakban a legfontosabb piacok az Európai Unió, Egyiptom és Törökország voltak. Eközben az Indonéziába, Bangladesbe és a Fülöp-szigetekre irányuló ukrán export a háború óta csökkent. Ausztrália és Oroszország betört ezekre a piacokra. Az előrejelzések szerint 2024/25-ben Ukrajna exportja 13 millió tonna lesz, ami az elmúlt évtized legalacsonyabb értéke.

Az orosz és ukrán exportképes készletek szűkülésére vonatkozó várakozások felfelé nyomják a globális búzaexport jegyzéseit. A főbb fekete-tengeri szállítók (Oroszország, Ukrajna és Románia) és a fő versenytárs Franciaország árai az utóbbi időben csökkenő tendenciát mutattak, de a különböző kormányzati és ipari források által a közelmúltban lefelé módosított termésmennyiség kulcsfontosságú tényező volt a május nagy részében meredeken emelkedő exportárakban. Az indiai potenciális további keresletre vonatkozó spekulációk szintén hozzájárultak a fellendüléshez.

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?