2024. április 28. vasárnap Valéria
Banki szakértő: nem új támogatott hitel kell, hanem a meglévő kibővítése

Banki szakértő: nem új támogatott hitel kell, hanem a meglévő kibővítése

agrarszektor.hu
Nem újabb támogatott hitelkonstrukciókban gondolkodna, hanem inkább a meglévők fenntartására és üzemeltetésére helyezné a hangsúlyt Demeter Zoltán, a K&H Csoport agrárüzletág vezetője - tudtuk meg a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián. A szakember többek között arról is beszélt, hogy 2024 második felében elkezdhet élénkülni a forintkamatoknál a hitelezési piac, de ehhez arra van szükség, hogy az alapkamatok tovább csökkenjenek, és egy számjegyű hitelkamatok legyenek.

A támogatott hitelek fontossága az elmúlt években szerintem kiemelkedően magas, és nem attól tenném függővé, hogy beruházásra vagy forgóeszközfinanszírozásra történik a felhasználása, hanem önmagában a termék fontos, köszönhetően a magas kamatszinteknek

- közölte Demeter Zoltán. Hozzátette, a forinthitelezés az idei és a tavalyi évben is elképzelhetetlen lett volna támogatott konstrukciók nélkül. A szakember szerint, ha a forintkamatokról beszélünk, akkor 2024 második felében kezdhet el élénkülni a hitelezési piac, de ehhez az kell, hogy az alapkamatok tovább csökkenjenek, és egy számjegyű hitelkamatok legyenek.

Azzal kapcsolatban, van-e kilátás arra, hogy további kedvezményes/kamattámogatott hitelkonstrukciók lesznek elérhetőek az ágazat számára, elmondta, ugyan van rá lehetőség, de a személyes véleménye az, hogy nincs rá szükség. Úgy látja, van bőven termék folyószámlahitelre, működő tőke és beruházások finanszírozására is. 

Én már nem újabb támogatott hitelkonstrukciókban gondolkodnék, hanem a meglévők üzemelésében és fenntartásában.

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!