Így turbózhatják fel a talajt az élelmes kertészek: ez tényleg működik

Így turbózhatják fel a talajt az élelmes kertészek: ez tényleg működik

agrarszektor.hu
A fenntartható kertészkedés egyik fontos gondolata az újrahasznosítás. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb szerves anyag hagyja el a kertünket, igyekezzünk mindent újra felhasználni, akár átalakított formában. Ennek egyik útja a komposztálás.

Akinek a kertjében lombos fák adják az árnyékot, vagy gyümölcsfák az édes termésüket, annak ősszel a lehullott leveleket össze kell gyűjtenie. A gyepes területeken nem maradhat nagy mennyiségű falevél, mert az tönkreteheti a gyepet. Az összegyűjtött falevél egy részét nyugodtan hagyjuk a sövények, cserjefoltok alatt, a másik részéből pedig készítsünk levélkomposztot. Az avar elbomlását követően létrejött szerves mulcs az ágyások talajára terítve vagy kissé bekapálva javítja a talaj tápanyagtartalamát és vízáteresztő képességét. Ezzel segítjük a növények fejlődését, egészségét. Nagyon egyszerűen készíthetünk levélkomposztálót, amibe elhelyezhetjük az összegyűjtött leveleket. Szúrjunk a földbe négy fakarót úgy, hogy nagyjából négyzet alakot kapjunk - olvasható a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vegyük körbe a karókat csirkehálóval, melynek magassága lehet 1 méter, vagy akár annál magasabb, ha sok a falevél. Levélkomposztot, ha kevés a levél, fekete műanyagzsákokban is készíthetünk. Tegyük tele a zsákokat levéllel, zárjuk le, majd vigyük árnyékos helyre. Egy-két év alatt a morzsalékos anyagból komposzt jön létre. A zsákok alján vágjunk néhány kisebb lyukat, hogy a zsákba kerülő víz elfolyhasson. A zsák általában újra felhasználható a következő évben. A levelek lebomlását gombák segítik, melyek tevékenységéhez nincs szükség magas hőmérsékletre, viszont jó, ha az alapanyag nedves. Gyorsabb az átalakalulási folyamat, ha például fűnyíróval kisebb darabokra vágjuk a faleveleket és úgy helyezzük a komposztálóba. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!