2024. április 23. kedd Béla
Vétek kidobni az avart - így lehet pofonegyszerűen komposztálni

Vétek kidobni az avart - így lehet pofonegyszerűen komposztálni

agrarszektor.hu
Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb szerves anyag hagyja el a kertünket, igyekezzünk mindent újra felhasználni, akár átalakított formában. Ennek egyik útja a komposztálás – hívja fel a figyelmet a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Akinek a kertjében lombos fák adják az árnyékot, vagy gyümölcsfák az édes termésüket, annak ősszel a lehullott leveleket össze kell gyűjtenie. A gyepes területeken nem maradhat nagy mennyiségű falevél, mert az tönkreteheti a gyepet.

– javasolja a szakmai szervezet.

Az avar elbomlását követően létrejött szerves mulcs az ágyások talajára terítve vagy kissé bekapálva javítja a talaj tápanyagtartalamát és vízáteresztő képességét. Ezzel segítjük a növények fejlődését, egészségét.

Nem bonyolult feladat, és megéri

Nagyon egyszerűen készíthetünk levélkomposztálót, amibe elhelyezhetjük az összegyűjtött leveleket. Szúrjunk a földbe négy fakarót úgy, hogy nagyjából négyzet alakot kapjunk. Vegyük körbe a karókat csirkehálóval, melynek magassága lehet 1 méter, vagy akár annál magasabb, ha sok a falevél. Levélkomposztot, ha kevés a levél, fekete műanyagzsákokban is készíthetünk. Tegyük tele a zsákokat levéllel, zárjuk le, majd vigyük árnyékos helyre. Egy-két év alatt a morzsalékos anyagból komposzt jön létre. A zsákok alján vágjunk néhány kisebb lyukat, hogy a zsákba kerülő víz elfolyhasson. A zsák általában újra felhasználható a következő évben.

Nem csak szép, környezetbarát is

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete 2020-ban csatlakozott ahhoz a nemzetközi összefogáshoz, amelynek keretében széles körű tájékoztató kampányt indított települési felületek zöldítése, fenntarthatóbb működtetése érdekében.

A nemzetközi Green Cities kezdeményezés magyarországi tagjaként a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szakmai partnereivel közösen szervez ismeretterjesztő és akadémikus előadásokat, valamint a lakosságnak, kisebb-nagyobb közösségeknek szóló, közérthető és a társadalmasítást célzó workshopokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!