Nagy a baj: szörnyű kór terjed Magyarországon, egyre több megye érintett

Nagy a baj: szörnyű kór terjed Magyarországon, egyre több megye érintett

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki egy Békés vármegyei baromfitelepen vett mintából. Az érintett állomány felszámolása folyamatban van. A biológiai biztonsági előírások teljes körű és nagyfokú betartása elengedhetetlen az ország teljes területén.

A vírus ezúttal Békés vármegyében, egy nagyságrendileg 7400 tömőludat tartó, Orosháza külterületén található baromfitelepen jelent meg. Az állomány tünetmentes volt, a Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát a szállítás előtti tamponmintákból mutatta ki - írja a Nébih. A hatósági előírásoknak megfelelően az érintett állomány felszámolásával egyidőben megkezdődött az okokat feltáró járványügyi nyomozás is, továbbá a szakemberek a gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védő- és a kiterjesztett felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

A vírus terjedése elleni védekezés leghatékonyabb módja továbbra is a járványvédelmi előírások körültekintő, alapos és konzekvens betartása. A vadon élő madarak vonulása nagymértékű kockázatot jelent a vírus baromfitelepekre történő bejutását illetően. Hazánkban a baromfik kötelező zártan tartása egyelőre csak a magas kockázatú vármegyékben kötelező, a fedetten etetés és itatás, valamint a takarmány és az alom zárt helyen történő tárolása viszont az ország egész területén előírás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!