Óriási változás jön a magyar földeken januártól: erről mindenkinek tudnia kell

Óriási változás jön a magyar földeken januártól: erről mindenkinek tudnia kell

MTI
Jövőre a gazdálkodók már nem mentesülnek a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új uniós előírásai alól, de a változásokról tájékozódhatnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) online összefoglalójából - közölte a NAK az MTI-vel.

Az EU Közös Agrárpolitikájának vetésváltásra és a biológiai sokféleség megőrzésére vonatkozó szabályai a korábbinál is nagyobb körültekintést követelnek meg a termelőktől, szigorúbb feltételeket kell teljesíteniük - indokolták a kiadvány megjelentetését. Hozzátették, hogy az egyes támogatási jogcímekhez kapcsolódó vetésváltási és parlag-kialakítási kötelezettségek alól csak átmenetileg, a világszintű élelmiszerellátási nehézségek miatt adott mentességet az Európai Bizottság, Magyarország más tagállamokkal együtt hiába kért hosszabbítást. 

Az új szabályrendszerből a NAK közleménye kiemeli: az egyik előírás szerint két egymást követő évben a gazdák nem vethetnek azonos növénykultúrát ugyanazon a területen. Egy másik megtiltja például költési és fiókanevelési időszakban a sövények és fák kivágását, előírja a védett tájképi elemek megőrzését, többek között a fákét, bokorcsoportokét, tavakét. Az előírás szerint a parlagon hagyott terület legrövidebb pihentetési időtartama január 1-től augusztus 31-ig tart, ez alatt gondoskodni kell a talaj növényborítottságáról és a tarlómaradvány-takarásról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!