2024. április 25. csütörtök Márk
Fontos dologra hívja fel a figyelmet a Nébih: ez rengeteg magyar állattartót érint

Fontos dologra hívja fel a figyelmet a Nébih: ez rengeteg magyar állattartót érint

agrarszektor.hu
A Nébih a kedvtelésből tartott állatok (kutya, macska, vadászgörény) unión belül történő szállításáról osztott meg fontos információkat. Minden olyan szállítás kereskedelmi célú szállításnak számít, amely nem felel meg a nem kereskedelmi célú szállítás kritériumainak. Az alábbi cikkből minden további tudnivaló részletesen kiderül.

Kereskedelmi célú szállítás esetén az állatok száma meghaladja az ötöt. A szállítás az állat(ok) felett gyakorolt tulajdonjog változtatására irányul (akkor is, ha ingyenesen történik!). Az állatok szállítását nem kíséri tulajdonos vagy tulajdonos által írásban feljogosított személy a szállítás idején, vagy az azt követő/ megelőző legfeljebb 5 napon belül - írja a Nébih

EZ IS ÉRDEKELHET

Kereskedelmi célú kutya, macska, vadászgörény szállítmány indításának állategészségügyi feltételei

Állat jelölés, regisztráció és azonosítás:

 • Egyedi ISO kompatibilis mikrochippel történő azonosítás
 • EU kisállat útlevél
 • Regisztráció a PetVetData/Ebregiszter hatósági adatbázsiban

Állategészségügyi kezelések és vizsgálatok:

 • Érvényes veszettség elleni védőoltás (15 hetesnél fiatalabb, érvényes veszettség elleni védőoltással nem rendelkező kutya/macska/vadászgörény csak az ezt kifejezetten engedélyező tagállamokba szállítható!
 • Galandféreg (Echinococcus multilocularis) elleni kezelés a Finnországba, az Egyesült Királyságba,
 • Írországba, valamint Máltára történő utaztatás esetén
 • Hatósági állatorvos által végzett azonosság ellenőrzés és szükség esetén klinikai vizsgálat a szállítást megelőző 48 órán belül.

Állategészségügyi bizonyítvány, előjelentés:

 • TRACES rendszerben kiállított EU-n belüli állategészségügyi bizonyítvány („CANIS-FELIS-FERRETS-INTRA, 2021/403/EU rendelet I. melléklet 38. fejezetében meghatározottak szerint)
 • Hatósági előjelentés a szállítást megelőző 72 órával.
EZ IS ÉRDEKELHET

KERESKEDELMI CÉLÚ KUTYA, MACSKA, VADÁSZGÖRÉNY SZÁLLÍTMÁNYOK SZÁRMAZÁSI/BERAKODÁSI LÉTESÍTMÉNYEI

Kedvtelésből tartott állatok kereskedelmi célú szállítmányát a következő létesítményekből lehetséges indítani külföldre:

1. Kutya születési létesítménye (TRACES szekció: DCF-EST)

Kutyatenyésztés nyilvántartás köteles tevékenység, engedélyre nincs szükség. Bejelentett, nyilvántartásba vett, FELIR azonosítóval rendelkező kutyatenyésztőtől lehetséges szállítmányt indítani. Az alábbi tevékenységekre vonatkozóan kell FELIR tevékenység és létesítmény azonosítóval rendelkezni:

 • Kutya, macska, vadászgörény tenyésztése - tevékenység azonosító,
 • Kutya, macska, vadászgörény tenyésztő - létesítmény azonosító.

2. EU engedélyezett kutya gyűjtőállomás (TRACES szekció: ASC-DCF)

Amennyiben a feladás helye nem azonos a születési hellyel, úgy a szállítmányt kutya, macska, vadászgörény gyűjtőállomásról szükséges indítani. A gyűjtőállomás olyan létesítmény, ahol egynél több létesítményből, születési helyről származó kutyát gyűjtenek össze, majd azokat egy szállítmányként értékesítik külföldre (Európai Uniós tagállamba vagy harmadik országba).

Gyűjtőállomás üzemeltetése engedélyköteles tevékenység. Gyűjtőállomás engedélyezését a létesítmény helye szerint területileg illetékes vármegyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró főosztálya végzi. Az engedélyezési eljárás során, a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró vármegyei kormányhivatal rögzíti a gyűjtőállomás adatait a FELIR rendszerben, valamint au EU-n belüli szállításhoz kötelezően használt TRACES rendszerben.

Az alábbi tevékenységekre vonatkozóan kell engedéllyel, FELIR tevékenység és létesítmény azonosítóval rendelkezni:

 • Kutya, macska, vadászgörény gyűjtőállomás üzemeltetés - tevékenység azonosító,
 • Kutya, macska, vadászgörény gyűjtőállomás üzemeltetés - létesítmény azonosító,
 • Kedvtelésből tartott állatok kereskedelme (üzlet nélkül) - tevékenység azonosító.
EZ IS ÉRDEKELHET

3. EU engedélyezett állatmenhely (TRACES szekció: DCF-SHEL)

A menhelyi kutyák más tagállamba történő szállítása állategészségügyi szempontból kereskedelmi célú szállításnak minősül, mert a tulajdonjog átruházására irányul, ezért a 2021. április 21-én életbe lépő új szabályzás miatt a menhelyet engedélyeztetni kell a megyei kormányhivatalnál. Amennyiben menhelyről külföldre kívánnak szállítanak kutyát, macskát, vadászgörényt, a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró vármegyei kormányhivatal főosztályának a tevékenység megkezdése előtt engedélyeznie szükséges a létesítményt. Az engedélyezési eljárás során, a vármegyei kormányhivatal rögzíti a menhely adatait a FELIR rendszerben. Az alábbi tevékenységekre vonatkozóan kell engedéllyel, FELIR tevékenység és létesítmény azonosítóval rendelkezni:

 • EU menhely engedély a szállítmányok indulási létesítményére,
 • Állatmenhely üzemeltetése - tevékenység azonosító,
 • Állatmenhely üzemeltetése - létesítmény azonosító.

Előjelentés, állategészségügyi bizonyítvány

Élőállatok kereskedelmi célú szállítmányai kizárólag a feladás helye szerint illetékes hatósági állatorvos felügyeletével indíthatók. A hatósági állatorvos a TRACES-NT rendszerben a feladó gazdasági szereplő által rögzített adatokat, az állatok életkorát, azonosságát ellenőrzi, jóváhagyja, majd állategészségügyi bizonyítványt állít ki a szállított állatokról, amely a szállítás során kíséri a szállítmányt. A szállítmányért felelős személy köteles az utazás tervezett kezdete előtt legalább 72 órával előjelentést küldeni a szállítmányról a járási főállatorvosnak.

Az előjelentésnek tartalmaznia kell a szállítandó állatok faját, mikrochip számát, kisállat útlevél számát, a születési dátumát (amely a kisállatútlevélben és a hivatalos eb adatbázisban szerepel), az utolsó veszettségelleni oltás dátumát, valamint a tenyésztő FELIR azonosítóját. A szállítmány indítását megelőző 48 órán belül a szállítmányt indító hatósági állatorvos azonosság ellenőrzésnek és szükség esetén klinikai vizsgálatnak veti alá a szállítmányban szereplő állatokat, valamint a berakodásál is ellenőrzi, hogy a dokumentumokon szereplő állatok kerülnek-e berakodásra.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEM KERESKEDELMI CÉLÚ SZÁLLÍTÁS 
Mi minősül nem kereskedelmi célú szállításnak?

 • A szállított állatok száma nem haladja meg az ötöt.
 • A szállítás nem irányul az állat(ok) eladására, beleértve mindennemű tulajdonjog változást (pl. ajándékozás, ideiglenes elhelyezés).
 • Az állat(ok) szállítását a tulajdonos vagy a tulajdonos által írásban feljogosított személy kíséri a szállítás idején, VAGY az állat(ok) szállítására a tulajdonos vagy a feljogosított személy utazását megelőző, vagy azt követő legfeljebb 5 napon belül sor kerül. 

Nem kereskedelmi célú szállítás feltételei

 • Egyedi azonosítás
 • Érvényes veszettség elleni védőoltás
 • Azonosító okmány
 • Galandféreg (Echinococcus multilocularis) elleni kezelés a Finnországba, az Egyesült Királyságba, Írországba, valamint Máltára történő utaztatás esetén.

Eltérések a veszettség elleni védőoltásra vonatkozó feltételektől 
Fiatal állatok szállítása

 • A tagállamok engedélyezhetik az alábbi állatok behozatalát:
 • 12 hetesnél fiatalabb, veszettség ellen nem vakcinázott egyedek
 • 12-16 hetes kor közötti egyedek, melyeket már vakcináztak, de az immunitás még nem alakult ki (az oltás még nem tekinthető érvényesnek, mivel a beadástól számított 21 nap nem telt el).
 • Ezek alapján az EU valamennyi tagállam maga dönt arról, hogy engedélyezi-e ilyen fiatal állatok területükre történő beszállítását. Az Európai Unió Bizottsága felmérte, hogy mely tagállamok engedélyezik a fenti, ún. fiatal állatok beszállítását. A felmérés eredménye a Bizottság honlapján megtalálható: http://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/eu-legislation/young-animals_en

Amennyiben a rendeltetési tagállam engedélyezi azt, az alábbi további feltételeknek kell megfelelni:

 • az állatot egy nyilatkozatnak kell kísérnie, melyet a tulajdonos vagy a feljogosított személy állít ki arról, hogy az állat a születésétől fogva nem érintkezett vadon élő, veszettségre fogékony fajba tartozó állattal (a nyilatkozatminta az 577/2013/EU rendelet I. Melléklet I. része - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:32013R0577; a nyilatkozatot legalább a rendeltetési tagállam egyik hivatalos nyelvén és angolul kell kiállítani) VAGY
 • az anyaállattal együtt történik a mozgás, és az anyaállat az ellést megelőzően érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkezett.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!