2024. április 28. vasárnap Valéria
Nagy a baj: rendkívüli mezőgazdasági ülést hívtak össze Olaszországban

Nagy a baj: rendkívüli mezőgazdasági ülést hívtak össze Olaszországban

agrarszektor.hu
Rendkívüli mezőgazdasági kerekasztalt tartanak október végén Olaszországban. A katasztrofális 2023-as évet követően ugyanis sürgős változásokat szükséges bevezetni az országban a mezőgazdasági szabályozás területén.

Európa egyik legnagyobb gazdaszervezete, az olasz Confederazione Italiana Agricoltori (CIA) október 24-én zöldség-gyümölcságazati kerekasztal-beszélgetésre hívta a kormány képviselőit. Stefano Francia, az Emilia-Romagna tartományban működő szervezet vezetője közölte, hogy meghívásuknak eleget tesz Francesco Lollobrigida olasz mezőgazdasági miniszter is, és egy 10 pontból álló intézkedéscsomagról fognak tárgyalni, mivel rendkívüli intézkedésekre van szükség a szektor jövőjének biztosítása érdekében - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Soha még ilyen rossz éve nem volt az olasz zöldség- és gyümölcstermesztőknek, mint 2023-ban, amikor sok helyen 60%-os, egyes régiókban pedig 90%-os hozamkiesést szenvedtek el a gazdák a rendkívüli időjárási körülmények miatt. Ezért olyan rendkívüli intézkedések szükségesek, amelyek képesek garantálni az egyes régiók és az egész ország számára stratégiai fontosságú ágazat működőképességét. A kerekasztal létrehozását indítványozó levelében a CIA kérte a minisztert, hogy ismerjék el az idei katasztrófák rendkívüli jellegét, továbbá vezessék be a fagyok katasztrofális hatásainak megelőzésére képes összes aktív és passzív fagyvédelmi eszköz támogatását. Ezen túlmenően a CIA szerint az ellátási láncot is alaposan át kell szervezni, például garantálni kell a termelőknek a munkájukért járó megfelelő díjazást. Végül pedig újra kell indítani a nemzeti kutatási tevékenységet.

A CIA szerint az időben történő beavatkozások elmaradása azzal a kockázattal jár, hogy az olasz zöldség-gyümölcs ágazat a tevékenység felszámolása, beszüntetése miatt leépül. Ez pont azokban a tartományokban, régiókban következne be leggyorsabban, ahol, ahol a legveszélyeztetettebb szereplők, a kis- és középvállalkozások, a fiatal gazdálkodók és a női gazdálkodók tevékenykednek, először ők lennének kénytelenek bezárni vállalkozásaikat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!