A farm is lehet erőmű: itt az első energiaközösség

A farm is lehet erőmű: itt az első energiaközösség

agrarszektor.hu
Elsők között regisztrálták energiaközösségként a Közösségi Energia Szolgáltató Nonprofit Kft-t. A Villamos energia Törvény 2021 óta ad lehetőséget arra, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilvántartásba vegyen energiaközösségeket. Az első bejegyzésekre több mint két évet kellett várni. 

Az energiaközösségek jelenthetik azt a pluszt, amely hozzásegít egy strukturális változáshoz az energiaiparban figyelve a környezeti és a szociális szempontokra is. Az energiaközösségek helyi, települési, országos méretben is szerveződési formát jelenthetnek azoknak, akik elkötelezettek egy zöldebb jövő irányába, melyek hosszú távon valódi változást jelenthetnek az energia termelésében és fogyasztásában. A Közösségi Energia Szolgáltató megalakulását azért kezdeményezte a Magyar Természetvédők Szövetsége, hogy mintaprojektként beindíthassa az első energiaközösségek egyikét - írja az MTVSZ.

EZ IS ÉRDEKELHET

Energiaközösség tagja lehet magánszemély, társasház, lakásszövetkezet, önkormányzati intézmény, kis- és középvállalkozás, melyek egymás között osztják meg és számolják el a napelemes rendszereik által termelt villamos energiát. A közösség maga határozza meg az áram átvételi árát, és a közcélú hálózaton történő megosztás után rendszerhasználati díjat fizet. A közösségen belüli termelés és fogyasztás egyensúlyát aggregátor vagy kereskedői engedéllyel rendelkező mérlegkör-felelős biztosítja, mint mondjuk egy ipari park esetében. Az energiaközösség lehet az egyik legfőbb eszköz az energiaszegénység elleni küzdelemben is. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?