2024. május 12. vasárnap Pongrác
Egyre több fiatal választja ezeket az agrárképzéseket Magyarországon

Egyre több fiatal választja ezeket az agrárképzéseket Magyarországon

agrarszektor.hu
Jó hír, hogy az egyetemeken szeptembertől induló agrár szakokra 30%-kal növekedett az érdeklődés. Egyre népszerűbb az osztatlan agrármérnökképzés. Az állattenyésztő és lovas szakokon már több éve túljelentkezés van, ami a generációváltást segítheti. 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen 2021-es megalakulásakor egyesítették először a hallgatói létszámokat, amiben azóta folyamatos emelkedés tapasztalható. Idén ismét növelni tudták több mint 30%-kal az állattenyésztéshez köthető szakokra beiratkozók számát, közben nem csökkent a ponthatár. Ez a hallgatói színvonalra jó hatással van - írja a MÁSZ.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amellett, hogy növekedett az összlétszám, az ágazati arányok is megfelelőek, nem tolódtak el a növénytermesztő szakirányok felé. Valamivel kisebb az érdeklődés az állattenyésztési szakok iránt a növénytermesztéssel szemben, de ez leképezi a termelés arányát 

- mutat rá Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE Állattenyésztési Intézetének vezetője.

Az elsőévesek létszáma alapján kijelenthető, hogy az utánpótlás biztosított, mind létszámban, mind pedig minőségben.

A piac is elismeri a gyakorlatorientált képzéseket

A MATE-n két éve átalakították a tanterveket, sok gyakorlati képzést hívtak életre. Nem specialistákat képeznek, hanem az a cél, hogy komplex szemléletet adjanak, és az adott ágazatokon belüli összefüggéseket átlássa a hallgató. Meglehet, annak is köszönhető a magas hallgatói érdeklődés, hogy a piac is elismeri ezt a gyakorlatorientált képzési rendszert.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakirányú továbbképzések is népszerűek

Legtöbben a keszthelyi növényvédelmi szakmérnöki, valamint a gödöllői talajtani szakmérnöki és létesítményenergetikai szakmérnöki képzésekre jelentkeztek.

A MATE iránti fokozott érdeklődés egyértelműen bizonyítja, hogy az egyetem megalakulása óta eltelt 2,5 évben végzett munka beérett, az intézményünkbe vetett bizalom folyamatosan növekszik, az alapítványi működési forma beigazolta a hozzá fűzött reményeket. Külön öröm, hogy a már diplomával rendelkezők közül közel négyszázan bővítenék tudásukat egyetemünk valamelyik szakirányú továbbképzésén, hogy új ismeretek birtokában további előnyre tegyenek szert a munkaerőpiacon 

- hangsúlyozta Gyuricza Csaba rektor.

A MATE-hoz hasonlóan, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán a 2023. évi általános és pótfelvételi eljárásban egyaránt megnövekedett érdeklődést tapasztaltak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nagy érdeklődés felvitte a ponthatárokat Debrecenben

Az előző évekhez képest közel 30%-kal több hallgató kezdi meg tanulmányait Debrecenben az agrár szakokon. A növekedés leginkább az alapképzéseken figyelhető meg. A fiatalok számára továbbra is a mezőgazdasági mérnöki és élelmiszermérnöki alapszakok, valamint az osztatlan, ötéves agrármérnöki szak a legvonzóbb. A jelentkezési adatok alapján látható, hogy az agrárium iránti érdeklődés megvan a fiatalokban, ami jó hír az ágazat munkáltatói számára.

Az állattenyésztési ágazatokban van egy bizonytalanság az ágazat jövőjét, ebből fakadóan a szakember igényét illetően. Ha a stabil vállalkozások közvetlenül jeleznék, hogy 3-5 év múlva milyen létszámban és feltételek mellett számítanak végzősökre, az ágazat iránti hallgatói érdeklődés várhatóan növekedne - vélekedik dr. Sipos Péter oktatási dékánhelyettes. Jellemző, hogy a hallgató több lábon szeretne állni, ezért az ágazati utánpótlás is a mezőgazdasági mérnök alapszakon vagy az agrármérnök szakon végzettekből kerülhet ki. Az állattenyésztési mesterszakon létszámban az utóbbi időben egyfajta kiegyenlítettséget tapasztalni, ők igazán elhivatottak és az ágazatban képzelik el a jövőjüket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Óváron is népszerú az állattenyésztő mérnök szak

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán különösen az alapképzésnél (BSc) látható jelentő erősödés (+68%) mind a nappali, mind pedig a levelező szakokon. A külföldi hallgatókkal együtt közel 300 elsőéves kezdheti meg tanulmányait. Ahogy korábban is, a levelező képzés a felsőoktatási szakképzésben, valamint a mesterképzésben népszerűbb, míg az alapképzésen a fiatalok 60%-a a nappali képzést választotta. 2021-ben újraindult az állattenyésztő mérnök szak, idén pedig a szakirányú továbbképzések bővültek az állattenyésztés területén. Idén különösen népszerű az állattenyésztő mérnöki képzés, ahol 30-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől.

A Mosonmagyaróvárra felvett hallgatók létszáma a pótfelvételi eredményeit is figyelembe véve összesen 43%-kal növekedett idén. Továbbra is van lehetőség a szakirányú továbbképzésekre. Ezt a mezőgazdaság gyors fejlődése megkívánja. Éppen ezért az elmúlt időszakban itt is tovább növelték a lehetőségeket, és a precíziós gazdálkodás területén az állattenyésztéshez és takarmányozáshoz kapcsolódó képzéssel bővítették a kínálatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?