Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló szilva

Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló szilva

agrarszektor.hu
Sokáig igen jó árakon lehetett értékesíteni a szilvát a lengyel piacokon, de ennek a moldáv dömping szeptember elején véget vetett. Ráadásul már nemcsak a nagybanikat árasztotta el a külföldi áru, hanem egyes szupermarketekben is megjelent.

Bár szeptember elején a szilva felvásárolt mennyisége nem nőtt jelentősen, az utóbbi napokban drámai mértékben és folyamatosan csökkennek az árak. A Sad24 lengyel szakportál a Grójec régió termelői csoportjainak visszajelzései alapján állította össze az alábbiakban látható grafikont, amely július végétől, a Kalipso fajta megjelenésétől kezdődik. Itt az első 6 hétben még 2,67 PLN/kg (220 Ft/kg) körül alakult a felvásárlási átlagár, igaz, a Cacanska Lepotica legjelentősebb tételei általában 2 PLN/kg (165 Ft/kg) körüli áron cseréltek gazdát. A 3,3 PLN/kg (272 Ft/kg) körüli árcsúcsot augusztus-szeptember fordulóján érte el a piac, azóta azonban jól látható, radikális a visszaesés - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Piaci elemzők szerint ennek egyértelmű oka a moldáv szilva behozatala, amely egyrészt nagy mennyiségben árasztja el a nagybani piacokat, másrészt egyes szupermarketekbe is utat talál. Jelenleg 2,2-2,3 PLN/kg (180-190 Ft/kg) között alakul az átlagár, ami 30%-os csökkenés jelent a hónap elejéhez képest, de vannak információk ennél lényegesen alacsonyabb árajánlatokról. Augusztus utolsó napjaiban a kései, nagy gyümölcsű fajták elsőként piacra lépő tételeinek ára még 5 PLN/kg (410 Ft/kg) körül alakult, ami folyamatosan emelkedett volna, ha nem érkezik meg az olcsó import. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?