Letarolhatja ezeket az országokat a belga körte: rengeteg termett belőle idén

Letarolhatja ezeket az országokat a belga körte: rengeteg termett belőle idén

agrarszektor.hu
Rekord körtetermést takarítanak be idén a sör és csokoládé országában, a déli félteke terméskiesése pedig igen kecsegtető a kivitel szempontjából. A 2023-as belga körtetermést 412 ezer tonnára valószínűsíti a WAPA, ami egyrészt 20%-kal több a tavalyinál, másrészt minden idők legbőségesebb termésének számít.

Míg 2014-ben a Krím orosz annexiójával úgy tűnt, hogy Belgium elveszti exportpiacának 60%-át, most új célpontok felé kacsintgathatnak a kereskedők - írta meg a FruitVeB. Az egyik ilyen piac Brazília, ahol a körte ugyanúgy különleges niche terméknek számít, mint Európában a papaya vagy a mangó. Mindössze 15-18 ezer tonnát termelnek évente a 210 millió feletti lélekszámú országban, így a belgák már az elmúlt hat év során is több kóstoló kampányt tartottak elsősorban a Conference fajta megismerésére az IFPA (Brasil Conference & Expo) rendezvények, Brazília legfontosabb frisspiaci zöldség-gyümölcs rendezvényén. Brazília már importál ugyan körtét Portugáliából és Argentínából, de ezek nem Conference körték, ráadásul idén a portugáloknál a tavalyihoz hasonlóan idén sem várható igazán jó termés (a tavalyi 132 ezer után idén 138 ezer tonnára számítanak, miközben a korábbi években 180-200 ezer tonna körüli mennyiséget takarítottak be).

Ha Brazília meghódítása valamiért nem sikerülne, a következő feltörekvő piac Japán lehet, ahová Belgium még mindig nem exportál. Már folynak az egyeztetések, elsősorban növényegészségügyi kérdésekről, amelyek pár hónap múlva befejeződnek, és a belga körte itt is jó vevőkre találhat. A belgák térnyerését Európában is segíti az olasz körtetermesztés idei visszaesése, mivel a katasztrofális, áradásokkal, viharokkal és hőhullámokkal sújtott Olaszországgal szemben Belgiumban az idén ideális volt az időjárás. A virágzási időszakban egyáltalán nem volt fagy, ráadásul a termőterület is nő, mivel egyre több gyümöcstermesztő áll át körtére, és ez a tendencia már évek óta tart. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!