2024. április 28. vasárnap Valéria
Géppel a szüret is jobban megéri

Géppel a szüret is jobban megéri

agrarszektor.hu
Az elmúlt időkben akkora volt a szőlőágazatban az élő munkaerő hiánya, hogy egyre több borvidéken elterjedtté vált a gépesített szüret – írja a Pénzcentrum. Ami amellett, hogy kiküszöböli a kétkezi munkát, még minőségileg is jobb minőségű szőlőt eredményezhet. A kézi szüret ugyanakkor továbbra is meghatározó a hazai szőlészetekben, iparági szakértők szerint a minimálbér emelése az idénymunkások bérét is felfelé húzta. A borvidékektől származó információk szerint ilyen munkások bére manapság meghaladja a 12 ezer forintot, de a gépkezelő szakemberek egy hónapban fél millió forintnál is többet vihetnek haza.

– közölte a Pénzcentrum megkeresésére a tanács. Ha ez bekövetkezik, a mennyiség valamivel nagyobb lesz, mint a tavalyi, és belesimul az elmúlt évek szüretelt mennyiségek közé. Viszont a szőlőtulajdonosok még nem dőlhetnek hátra, mivel mind a minőség, mind a mennyiség is még nagyban függ az augusztus végi, szeptemberi időjárástól. A csapadékos nyár miatt kevesebb esőre és több napsütéses napra lenne szükség.

Most már nem kell az eső

A lapnak az Agrárminisztérium azt is jelezte, az idei évben a tavalyi évhez képest később kezdődött meg a szüret, jelenleg a korai fajták szedése zajlik. Ezzel kapcsolatban a HNT közölte, az első korai fajták szüreti eredményei nagyon biztatóak, ugyanis nagyon gyümölcsös kiegyensúlyozott savszerkezetű elegáns újborok készülhetnek belőlük.

Ahogy a szakmai szervezet írja válaszaiban, a hűvös, csapadékos tavasz következtében rendkívül vontatott volt a rügyfakadás. A nyárra egyaránt jellemző csapadékos és meleg időjárás nagy kihívás elé állította a szőlőtermelőket: a meleg és a magas relatív páratartalom növelte a gombafertőzések kialakulásának veszélyét. Jól jellemzi a képet, hogy több termelő a késői fajtákat még augusztus közepén is permetezte.

Magasabb a költség idén

Az Agrárminisztérium is kiemelte, idén az országban több csapadék hullott, ami egyrészt segítette a szőlőnövény növekedését, ugyanakkor elősegítette a különböző gombás fertőzések megjelenését. Közölték azt is, azokon az ültetvényeken, ahol a megelőzést, illetve védekezést, nem kezdték meg időben, ott az a szőlőtermés minőségének és mennyiségének a visszaeséséhez vezethetett.

Terjed a gépi szüret

Az idei szüret kapcsán megtudtuk a HNT-től, hogy bár borvidékenként eltérő ugyan a kép, de a gépi szüret jelentős térnyerése alapvetően a rendelkezésre álló kézimunkaerő mennyisége és minősége okozta hiány következtében is felgyorsult. És bár a gépesítés felveti a mérethatékonyság fogalmát, számos borvidéken gépi szüretre specializált szolgáltatók jelentek meg.

Ezzel együtt a kézi munkaerő sem tűnt el, és bár erről a HNT nem gyűjt adatot,

Természetesen a szüretkor többféle munka merül fel, és a már említett gépesített szüretet kiszolgálni tudó, jól képzett traktoros dolgozók egy hónapban akár 600 ezer forint feletti havi juttatással is számolhatnak. A béreket illetően az Agrárminisztérium elmondta, azok az az átlagos bérszínvonal szerint változnak, a minimálbér elmúlt években történt jelentős emelkedése a szüretelők napidíját is jelentősen megemelte. Ezzel együtt a szüretelésért kapott napszám borvidékenként jelentősen eltér egymástól, például nem mindegy, hogy helyi munkaerőt tudnak alkalmazni, vagy más településekről, esetleg az országhatáron túlról kell a szüretelőket hozni.

Kiemelték azt is, hogy bár a szőlőágazat a többi mezőgazdasági ágazathoz hasonlóan munkaerőhiánnyal küzd, éppen ezért a gépesítés nagysága tényleg áldásos az ágazat számára.

Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedben az új szőlőültetvények döntő többségét is ennek megfelelően telepítették, így az egyre modernebb kombájnoknak is köszönhetően kiváló minőségben szüretelhetőek az innen megtermelt szőlők. A folyamatos munkaerőhiány késztette arra tehát az ágazatot, hogy az mind nagyobb gépesítés folyományaként még minőségbeli ugrást is tudott tenni előre.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!