Durván megváltoztak az élelmiszerárak a magyar boltokban: ilyet is rég láttunk

Durván megváltoztak az élelmiszerárak a magyar boltokban: ilyet is rég láttunk

agrarszektor.hu
2023. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 17,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3 százalékkal nőttek, ezen belül viszont a ruházkodási cikkek 1,4, az élelmiszerek 0,9, a tartós fogyasztási cikkek pedig 0,5 százalékkal kerültek kevesebbe.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb közlése szerint 12 hónap alatt, 2022. júliushoz viszonyítva 23,1%-kal emelkedett az élelmiszerek ára 23,1%, ezen belül leginkább a tojásé (30,7%), a tejtermékeké (29,5%), a kávéé (28,8%) nőtt. Ezeket követte a kenyér árának emelkedése (26,7%), valamint a péksüteményeké (25,4%), a vaj és vajkrémé (24,2%). A termékcsoporton belül a liszt (2,4%) és az étolaj (1,5%) ára nőtt a legkisebb mértékben. A háztartási energia 35,7%-kal drágult, ezen belül a vezetékes gáz 47,2%-kal, a palackos gáz 41,6%-kal, az elektromos energia pedig 26,0%-kal. A járműüzemanyagok ára 21,5%-kal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 14,6, ezen belül a szeszes italoké 19,6%-kal nőtt. A szolgáltatások 14,6%-kal drágultak, ezen belül az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés, parkolás 25,3%-kal, a sport- és múzeumi belépők 21,7%-kal, a járműjavítás és -karbantartás 21,2%-, az üdülési szolgáltatás 20,2%-kal, a lakásjavítás és -karbantartás 17,5%-kal, a taxi pedig 16,6%-kal került többe.

A tartós fogyasztási cikkekért 3,6%-kal kellett többet fizetni, ezen belül a konyha- és egyéb bútorok ára 12,7%-kal, az új személygépkocsiké 9,5%-kal, a fűtő- és főzőberendezéseké 11,2%-kal, a szobabútoroké 7,4%-kal kerültek többe. Az állateledelek ára 39,7%-kal, a mosó- és tisztítószereké 32,6%-kal, a testápolási cikkeké 21,7%-kal, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké pedig 10,2%-kal lett magasabb.

1 hónap alatt, 2023. júniushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,3%-kal emelkedtek. Az élelmiszerek átlagosan 0,9%-kal olcsóbbak lettek, ezen belül a tojás 5%-kal, a tej 4,4%-kal, a kenyér 3,9%-kal, a vaj és vajkrém 3,8%-kal, a tejtermékek 3,4%-kal, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 2,8%-kal, a baromfihús 2,6%-kal, a sajt 2,5%-kal, a száraztészta 2%-kal került kevesebbe, míg a párizsi és kolbász ára 1%-kal, a csokoládé és kakaó ára pedig 0,9%-kal emelkedett. A szolgáltatások 1,7%-kal drágultak, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 9,6%-kal, a postai szolgáltatásokért 8,5%-kal, a lakbérért 1,4%-kal kellett többet fizetni. A háztartási energia ára 1,1%-kal, ezen belül a vezetékes gázé 2,9%-kal nőtt. A járműüzemanyagok ára 1,1%-kal emelkedett.

Az élelmiszerárak csökkentették a júliusi inflációt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi közleményéből kiderült, hogy júliusban erősödött az infláció csökkenése, az infláció 2,5 százalékponttal lassult az előző hónaphoz képest, az éves maginfláció jelentősen, 3,3 százalékponttal mérséklődött, amihez legnagyobb mértékben az élelmiszerek árának alakulása járult hozzá. A legfrissebb adatokhoz fűzött keddi kommentárjában a jegybank jelezte: az infláció lassulásához legnagyobb mértékben a feldolgozott élelmiszerek (1,3 százalékpont) és az iparcikkek (0,6 százalékpont) járultak hozzá. A maginfláció csökkenését is elsősorban a feldolgozott élelmiszerek támogatták, de a termékek és szolgáltatások széles körét jellemezte az áremelkedés lassulása.

Júniushoz képest a feldolgozatlan élelmiszerek árai 2,1%-kal, a feldolgozott élelmiszerek árai pedig 1,4%-kal csökkentek. Az élelmiszerek éves inflációja hetedik hónapja lassul. Mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe jelentősen mérséklődött. A feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának lassulását elsősorban a baromfihús és a tojás, a feldolgozott élelmiszerek dinamikájának lassulását pedig főként a tej, tejtermékek és a kenyér árának mérséklődése magyarázta

- állapította meg az MNB.

A jegybank elemzése kitért arra is, hogy a szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai júniushoz képest 1,2 százalékkal emelkedtek. Az áremelkedéshez elsősorban a távolsági közlekedés és a vezetékes gáz árának növekedése járult hozzá. Utóbbi áremelkedését a hatósági ár mennyiségi korlátját meghaladó, magasabb árú gázfogyasztás részarányának növekedése okozta - tette hozzá az MNB.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?