2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Jégesővel tarolja le a vihar Magyarországot: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

Jégesővel tarolja le a vihar Magyarországot: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

agrarszektor.hu
Pénteken és szombaton is heves zivatarok léphetik át a nyugati határt. Károkozó jégeső, szélvihar kísérheti őket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az egész országra figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt péntekre, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csanád-Csongrád megyében pedig másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyében felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ. 

Csütörtökön északkeleten voltak a kedvezőek a feltételek a heves zivatarok számára. A Nyírségben egy szupercella vonult át károkozó jégesővel, felhőszakadással. Ám a heves zivatarok veszélye a következő napokban is felettünk fog lebegni - írja az Időkép.

Péntek délután egy gyenge hidegfront indíthatja be a légkört tőlünk nyugatra, és Ausztria, Szlovénia, illetve Horvátország felől heves zivatargócok, szupercellák léphetik át nyugati határainkat. A legintenzívebb zivatargócokat károkozó, akár 5 centinél nagyobb jégeső, szélvihar (90-110 km/h-t meghaladó lökések), kiadós felhőszakadás kísérheti. A jelenlegi forgatókönyvek szerint a Nyugat- és Dél-Dunántúlt érinthetik legnagyobb eséllyel a heves cellák, de az egyre frissebb előrejelzések függvényében még változhat a helyzet. Szombaton délután is a péntekihez hasonló helyzet jöhet. Ismét nyugat felől érkező heves zivatarokra van kilátás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02