Meglepő dolog derült ki a magyar meggyről: ezt jobb, ha minden vásárló tudja

Meglepő dolog derült ki a magyar meggyről: ezt jobb, ha minden vásárló tudja

agrarszektor.hu
Kevesebb meggy terem idén, de a minősége kimagaslóan jó lesz - jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a meggy belföldi népszerűsítéséről szóló fogyasztásösztönző kampány sajtótájékoztatóján az EFOTT fesztivál területén.

Feldman Zsolt elmondta, hogy az elmúlt években minden gyümölcstermelőnek megnehezítette a dolgát a "természet szeszélye", hiszen tavaly az aszály, idén pedig a fagykárok okoztak problémákat. Ennek ellenére a meggynek jó éve van, ráadásul "ez a friss gyümölcs nem a múlt században jött, ezer éve velünk van", a magyar meggytermesztés évszázados hagyományokon alapszik - fűzte hozzá. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a hazai meggytermés - bár minőségben kifogástalan -, közel 20%-kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Az államtitkár jelezte, hogy Magyarország a világ nyolcadik, Európa második legnagyobb meggytermelője 13 ezer hektáros termőterülettel és évi 60-80 ezer tonnás terméssel, továbbá 2800 termelővel. Mint mondta, hazánk az egyik legjelentősebb meggytermesztő ország a kontinensen Lengyelország, Szerbia és Németország mellett, a négy ország együttes termésmennyisége évente eléri a 300-400 ezer tonnás mennyiséget. A kontinensen a legnagyobb mennyiségben előállított feldolgozott késztermékek közé tartozik a fagyasztott meggy, a lé és sűrítmény, illetve a meggybefőtt. A magyar meggy 80%-a exportra kerül, az európai meggybefőtt 60%-át Magyarországon gyártják.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte: az a szándékuk, hogy a "gyomron keresztül jussanak el a szívekig", ezért vannak jelen az EFOTT-on, ahol közvetlenül a fiatalokat célozzák meg. Megemlítette, hogy a meggynek magas a vitamin- és az ásványi anyag tartalma, jót tesz a szívnek és az emésztésnek.

A magyar mezőgazdaság képes az önellátásra, ráadásul a hazai zöldségek és gyümölcsök minősége kitűnő. A meggy ráadásul igazi egészségvédő vitaminbomba is, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, kálciumot, vasat. Segíti az emésztést, a vitaminok felszívódását, vízhajtó, gyulladáscsökkentő hatású. Kampányunk elsődleges célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet a hazai zöldségek és gyümölcsök sokszínűségére, valamint arra, hogy vásárlásukkal sokkal frissebb és vitamindúsabb élelmiszerhez juthatnak

- tette hozzá Ondré Péter.

Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte: ez az első alkalom, hogy az AMC-vel közösen jelennek meg a Magyar Termék közösségi standon, ahol a jövő vásárlóit a tudatos magyar termék választására ösztönzik. Mint fogalmazott,

a Magyar Termék mára már több mint védjegy. A fogyasztónak iránytű, segíti a tudatos döntést, ismert és elismert jelölés, mely megbízhatóan emeli ki a piaci kínálatból a hazai termékeket. A gyártóknak pedig kézzelfogható előny jelent: használata bizalmat ébreszt a vásárlóban, a fogyasztó hajlandó érte magasabb árat fizetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?