Nincs megállás: olasz leányvállalatot alapít az UBM

Nincs megállás: olasz leányvállalatot alapít az UBM

agrarszektor.hu
Olaszországban folytatja terjeszkedését a magyarországi takarmánygyártója és takarmányalapanyag-kereskedő, az UBM Holding Nyrt. A cégcsoport újonnan alapított, milánói székhelyű leányvállalata, az UBM Italy S.r.l. a tervek szerint a 2023/2024-es üzleti évben 100 ezer tonna, míg a 2024/2025-ös üzleti évben már 180 ezer tonna takarmánygyártáshoz szükséges kukoricával, búzával, szójababbal, árpával, továbbá napraforgó-, repce- és szójadarával kereskedik majd Olaszországban.

Magyarország számára Olaszország mindig is fontos exportpiac volt a szemes termények tekintetében. A hazánkból Olaszországba irányuló gabonaexport a tavalyi évben meghaladta a 2 millió tonnát: Magyarország mintegy 840 ezer tonna búzát, körülbelül 1,1 millió tonna kukoricát, míg hozzávetőlegesen 310 ezer tonna árpát szállított Olaszországba 2022-ben - írja közleményében az UBM Holding Zrt.

Az UBM várakozásai szerint a baromfi- és sertéshús-fogyasztás dinamikusan, globálisan 10 százalék körüli mértékben növekszik majd a következő években. Az UBM Csoport idén március 9-én mutatta be a 2025/2026-os üzleti évig felvázolt növekedési stratégiáját és üzleti tervét, amelynek egyik stratégiai eleme volt, hogy a húsfogyasztás várható növekedése okán a cégcsoport 2025-ig egy-egy új kereskedelmi irodát nyit Kelet- és Nyugat-Európában, amelyekkel tovább bővíti kontinentális kereskedelmi tevékenységét. Ennek eredményeképpen a cégcsoport két éven belül valamennyi piacot képes lesz kiszolgálni hazánk nagyjából kétezer kilométeres körzetében.

A 2023/2024-es üzleti évben terveink szerint mintegy 100 ezer tonna takarmány-alapanyaggal – kukoricával, búzával, szójababbal, árpával, valamint napraforgó-, repce- és szójadarával - kereskedünk majd Olaszországban. Ez a mennyiség a következő, 2024/2025-ös üzleti évben már elérheti majd a 180 ezer tonnát, míg a távlati tervünk az évi 500 ezer tonnás szint átlépése

- mondta el Horváth Péter, az UBM Csoport vezérigazgatója.

Az UBM Csoport eddig összesen négy kereskedelmi irodát működtetett Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Ausztriában, így a most alapított leányvállalata, az UBM Italy S.r.l. által üzemeltetett milánói kereskedelmi iroda az ötödik a sorban. Az UBM Holding Nyrt. jelenleg a Budapesti Értéktőzsde egyetlen agrárrészvénye, amely a július 11-i kereskedési napon 1.460 forintos árfolyamon zárt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. június 25. 05:58