Ilyet még nem láttál: így gyomlálják a répát az élelmes holland termelők

Ilyet még nem láttál: így gyomlálják a répát az élelmes holland termelők

agrarszektor.hu
A Trabotyx gyomirtó robotjának legújabb verzióját mutatták be egy hollandiai robotbemutatón. Nemcsak a jármű külseje változott, hanem a gyomirtó mechanizmusa is jelentős változásokon ment keresztül.

Mint kiderült, a jármű csak eszközként szolgál a vállalat számára a gyomirtási módszertan mozgósításához. A Trabotyx célja ugyanis az, hogy a kifejlesztett technológiáját, pontosabban algoritmusát különböző mezőgazdasági járművekkel és munkagépekkel, például más gyártók gyomirtóágyaival és autonóm járműveivel tudja kombinálni - olvasható a Future Farming oldalán. Ilyen lehet például a holland FieldWorkers cég elektromos Weed-E gyomirtóágyas kocsija, amelyet a Trabotyx gyomirtási módszertanával szereltek fel.

Fókuszban a gyomirtás a sárgarépában

Miután 2022-ben a Trabotyx-nak sikerült bebizonyítania a koncepció életképességét, a vállalat továbblépett az egész napos gyomirtás funkcionális megközelítésének kifejlesztése felé. A cég jelenleg öt kísérleti gazdaságban, a terepen gyűjt tapasztalatokat Hollandiában. A Trabotyx elsősorban a sárgarépa termesztésében a gyomok felismerésére és leküzdésére összpontosít.

Innovatív megoldás az apró gyomok esetében

A Trabotyx fejlesztésének a lényege, hogy a gyomokat sztereoszkópos kamerák segítségével észleli. A vállalat állítása szerint a jelentős mennyiségű összegyűjtött adat segítségével az algoritmus a gyomnövények jobb felismerésére és szelektálására lesz képes. A korábbi változattal ellentétben, amely egy pengével ellátott pneumatikus kart használt a gyomok levágására, majd egy markolót a gyomok megfogására, a jelenlegi modell egy mozgó vágószerkezetet tartalmaz. Ez a 20 mm-es vágóeszköz felülről távolítja el a gyomokat. A vállalat közleménye szerint a gyomirtás ezen módszere hatékonyabb. A bemutató során a gyomok felismerésének küszöbértékét 4 mm-nél kisebbre állították be, így a rendszer a nagyobb gyomokat érintetlenül hagyta.

Több ember munkáját is kiválthatja

A Trabotyx robot autonóm gyomirtási kapacitása 360 méter óránként. Két sor egyidejű kezelésével a robot 18 óra alatt 1 hektárt képes lefedni. A vállalat szerint ez a technológia napi négy kézi gyomirtó munkáját helyettesítheti. A cég azt is tervezi, hogy az árképzést a kézi gyomirtás hektáronkénti költségeihez igazítja. Az idei évet a vállalat a sárgarépa termesztésében történő további adatgyűjtésnek szenteli, a jövőben pedig a Trabotyx a hagyma- és paszternákkultúrákra is ki kívánja terjeszteni az alkalmazását.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?