2024. július 22. hétfő Magdolna
Ömlik az import szamóca a lengyelekhez: ki nem találnád, honnan érkezik a java

Ömlik az import szamóca a lengyelekhez: ki nem találnád, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
A Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetsége a mezőgazdasági miniszternek írt levelében követeli, hogy állítsák le az Ukrajnából származó nagy mennyiségű, ipari felhasználásra szánt szamóca importját. A Szövetség hangsúlyozza, hogy nem engedheti megismétlődni a gabonapiacon kialakult helyzetet, amikor az ellenőrizetlen import miatt hatalmas áresést okozva összeomlott a belföldi piac.

A Szövetség emellett azt is indítványozta, hogy vezessék be a Lengyelországba érkező bogyós gyümölcsök minden egyes tételének ellenőrzését, különös tekintettel a növényvédőszer-maradékokra, és ne engedélyezzék azok forgalomba hozatalát, amíg a vizsgálat eredményei meg nem érkeznek. Június elején a Szövetség már közölte, hogy az Ukrajnából származó ipari szamóca miatt árnyomás észlelhető a piacon, és hasonló helyzet kialakulásától tart a frisspiaci szamóca esetében is. Emlékeztetőül, az Európai Bizottság az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben jóváhagyta a búzatermesztési ágazatot támogató lengyel programot, mintegy 435,4 millió euró (2 milliárd zloty, csaknem 170 milliárd Ft) értékben - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Bizottság megállapította, hogy a lengyel mechanizmus megfelel az ideiglenes válságellenes programban meghatározott feltételeknek. Különösen, hogy a támogatás nem haladja meg a 250 ezer eurót kedvezményezettenként, és legkésőbb 2023. december 31-ig fogják csak nyújtani. Tarasz Kacska, Ukrajna gazdasági miniszterhelyettese már korábban kijelentette, hogy a Lengyelország által az ukrajnai gabonaexport növekedésére válaszul a lengyel gazdáknak nyújtott támogatások nem felelnek meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak.

Az Európai Bizottság négy ukrán mezőgazdasági termék (búza, kukorica, repcemag és napraforgómag) behozatalát tiltotta meg öt uniós országba - Bulgáriába, Magyarországra, Lengyelországba, Romániába és Szlovákiába. Az intézkedés indoklása a következő volt: “hogy kiküszöbölje az e termékekkel kapcsolatos logisztikai problémákat” az említett országokban. Az intézkedések május 2-án léptek hatályba, és 2023. szeptember 15-ig tartanak. Ezen időszak alatt az árukat a fent említett öt ország kivételével minden uniós országba be lehet szállítani, illetve az ukrán termékek átutazhatnak a tilalmat bevezető országokon is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26