2024. május 25. szombat Orbán

Újabb lépéseket sürgetnek az uniós agrárszervezetek az Európai Parlamenttől

agrarszektor.hu
Az Európai Parlament elfogadta az európai élelmezésbiztonság, mezőgazdaság hosszú távú ellenállóképességéről szóló, azt szakmai alapokon megközelítő jelentést. Az agrárium szereplőinek érdekeit képviselő COPA-COGECA ernyőszervezet, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli ezt. Továbbá határozottan kéri a képviselőket, hogy az - Európai Bizottság által propagált - Európai Zöld Megállapodás és a Termőföldtől az Asztalig stratégiák kapcsán is a valós viszonyokat tartalmazó, elfogadott jelentés alapján szavazzanak.

A napokban nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament az "Élelmezésbiztonság és az európai mezőgazdaság hosszú távú ellenálló képessége" című jelentést. Ez az átfogó, a közelmúlt egészségügyi, geopolitikai és környezeti válságaiból is levont tanulságokon alapuló dokumentum meghatározza az EP mezőgazdasági kérdésekkel kapcsolatos álláspontját. A jelentést a COPA-COGECA (Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek Bizottsága - Mezőgazdasági Szövetkezetek Általános Szövetsége), az európai agrárium szereplőit tömörítő szervezet maximálisan támogatja, az világos, pragmatikus és innovatív jövőképet fogalmaz meg. A COPA-COGECA, valamint a NAK is határozottan kéri az EP-t, hogy a mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésekről szóló közelgő szavazások során legyen következetes és az elfogadott jelentéshez hűen szavazzon.

A jelentés az európai gazdatársadalom előtt álló összes alapvető problémával foglalkozik, továbbá olyan előremutató politikai kezdeményezéseket mutat be, amelyek nem szerepelnek az Európai Bizottság agráriummal kapcsolatos stratégiáiban. Ilyen az elöregedő agrárium generációs megújulására helyezett hangsúly, az agrárinnováció, az új termesztési technikák, a műtrágyákkal és az öntözéssel kapcsolatos stratégia, a fehérjeterv és az állattenyésztés szerepének kérdései. A jelentés a „zöld” agrárátállással kapcsolatos ambíciók koherenciáját is taglalja, tekintettel arra, hogy a jelenlegi költségvetési keretek között nem biztosítható a - hatástanulmányokkal nem is megalapozott - mezőgazdasági Green Deal finanszírozása, fenntarthatósága sem. Foglalkozik továbbá a Green Deal és az Európai Unió kereskedelempolitikájának összhangba hozásával is, amire a két stratégia nem fordít kellő figyelmet. A jelentés rámutat és kiegészíti a Zöld Megállapodás hiányosságait, és a megvalósíthatatlan elképzeléseknél értelmesebb és fenntarthatóbb keretet javasol az európai mezőgazdasági ágazat számára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?