Áramlik a pénz a magyar erdőkbe: erre költhetik a mililárdokat a gazdálkodók

Áramlik a pénz a magyar erdőkbe: erre költhetik a mililárdokat a gazdálkodók

agrarszektor.hu
Az erdőterület növelése és a meglévő erdők tudatos kezelése kulcsszerepet játszik Magyarország klímavédelmi célkitűzéseinek megvalósulásában - jelentette ki Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára az Országos Erdészeti Egyesület 153. Vándorgyűlésén, Zánkán. Az 1866-ban alapított, egyik legrégebbi hazai szakmai szervezet minden évben vándorgyűlést szervez, mely a Kárpát-medencei erdészek legfontosabb szakmai találkozója. Az esemény házigazdája idén a Bakony és a Balaton-felvidék erdeit kezelő Bakonyerdő Zrt. volt.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára köszöntőbeszédében rámutatott az erdőgazdálkodás előtt álló időszak öt legnagyobb kihívására, és felvázolta a megoldás érdekében eddig megtett lépéseket. Mint fogalmazott, az erdőgazdálkodásnak választ kell adnia a gyorsan változó társadalmi igényekre, amelyre az ökoszisztéma szolgáltatások rendszerének teljességét figyelembe vevő gazdálkodás kínálja a megoldást. Az Agrárminisztérium elkötelezett az erdők fenntarthatóságra alapozott használata mellett, mondta az államtitkár. Fontos kihívásként emelte ki a klímaváltozás kezelését, a magán erdőgazdálkodás megerősítését és fejlesztését, a modern szakmai tudás megszerzését és folyamatos fejlesztését, valamint az ismeretterjesztés, a tájékoztatás és szemléletformálás területét - írja az AM.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Országfásítási Programmal az Agrárminisztérium megfordította a negatív erdőtelepítési trendet, a településfásítás során pedig a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi zöldítési programot indította el.  Sikeres az Újszülöttek erdeje program megvalósítása, amely mellett kutatási tevékenységre, illetve szemléletformáló erdei iskola programokra is nagy figyelmet fordítanak. A Soproni Egyetemen, az Erdészeti Tudományos Intézet vezetésével külön kiemelt program foglalkozik az erdők szénraktározási szerepének gyakorlati hasznosíthatóságával.

Rámutatott, hogy az erdőterület közel felét jelentő magán és közösségi erdők kezelése nemzeti érdek. Az Agrárminisztérium a korábbi és a jelenlegi kormányzati ciklusban is mindent megtesz a gazdálkodók támogatása érdekében. A Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervében minden korábbinál több, a Vidékfejlesztési Programhoz képest háromszoros forrás áll az ágazat rendelkezésére. Öt év alatt összesen 310 milliárd forintot fordítanak közvetlenül arra, hogy több erdőnk és jobb erdeink legyenek, amelyeket versenyképes vállalkozások kezelnek. Arról tájékoztatott, hogy az átmeneti időszakban is elérhető a Natura 2000 kompenzációs támogatás, amelyből több milliárd forinthoz jutnak a gazdálkodók. A további konkrét pályázati kiírások az év második felében várhatóak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Országos Erdészeti Egyesület az egy évvel ezelőtti vándorgyűlésen megfogalmazta az ágazat szakmai megújulásának alapvetéseit. A mostani találkozó szakmai programjaiban a Bakonyerdő Zrt-nél sok jó példát látunk arra, hogy az erdészek új szerepet vállalva hogyan lehetnek a jövő alakításának kulcsszereplői. Erre alapozva az erdő alapú gazdaság minden szereplőjével összefogva sokkal több energiát és forrást kell fordítanunk a pozitív ágazati megítélés kialakítására, hogy nyilvánvaló legyen: az erdész szakma nem egy múltból itt maradt, már meghaladott szakterület, hanem rendelkezik az erdők 21. századi igények szerinti kezelésének képességével - zárta beszédét az államtitkár.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?