2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Ez elképesztő: nem is gondolnád, milyen halat találtak a Balatonban

Ez elképesztő: nem is gondolnád, milyen halat találtak a Balatonban

agrarszektor.hu
Angolnákat fogott ki egy szerencsés horgász még májusban a Balatonból. A gond csak az, hogy a tóba utoljára még 1991-ben telepítettek angolnát.

Rendkívüli kapása volt egy Kökény Balázs nevű horgásznak Balatonbogláron, ugyanis angolnákat fogott. A legnagyobb kifogott angolna példány 1,6 kilogramm volt, de a legkisebb is meghaladta az 1 kilogrammot. Az eset különlegessége, hogy az európai angolna Nyugat- és Közép-Európa északi részén őshonos, míg Magyarországon az invazív fajok egyike - írta meg az Infostart. Ráadásul a Balatonba utoljára 1991-ben telepítettek angolnát. Átlagosan kettő éves korú példányokat helyeztek ki, így a 2023-ban fogott egyedek legalább 34 évesek. Ezek a halak ugyanis megélnek az édesvízben, de szaporodni kizárólag tengerben tudnak.

Egy, az agrojager.hu-n olvasható beszámoló szerint az angolnák várhatóan 15-20 éven belül végleg ki fognak kopni a Balatonból. Az állománycsökkenés pozitív hatása már napjainkban is érzékelhető, az általa elnyomott fajok állományának erősödése tapasztalható. Fontos megemlíteni, hogy a zsákmányolt angolnát tilos szabadon engedni idegenhonos, invazív léte miatt. A kifogott angolnát célszerű zárható fedéllel rendelkező vödörben tartani, mivel igazi szabadulóművész hírében áll. Egyes példányok több száz métert is meg tudnak tenni szárazföldön anélkül, hogy maradandó károsodást szenvednének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02