Ki nem találnád, milyen halat találtak a Balatonban: ebből baj lehet

Ki nem találnád, milyen halat találtak a Balatonban: ebből baj lehet

agrarszektor.hu
A közelmúltban két egymástól független lénai tok fogásról értesült a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. a Balaton középső medencéjéből. Fontos, hogy, ha valaki ilyen halat fog, semmiképp ne helyezze vissza a tóba, ezek a fajok ugyanis idegenhonosak.

Előbb április 19-én Révfülöpön, majd egy nappal később Balatonlellén fogtak ki 1-1 tokhalat horgászok a Balatonból. Mivel nem tudták pontosan meghatározni a halak faját, visszaengedték a Balatonba. Attól tartottak, hogy esetleg védett vágó tok, vagy „nem fogható” státuszba tartozó kecsege akadt horgukra. A tokfélék meghatározásában akkor lehet könnyen egyértelmű álláspontra jutni, ha rendelkezésre áll alulnézeti fotó, amelyen megvizsgálhatók a szájnyílás, a bajuszszálak, illetve az orr formai jegyei, illetve egymáshoz viszonyított helyzetük - írja a szervezet honlapján.

Mivel ilyen fotók nem álltak rendelkezésre, három halbiológus és egy toktenyésztéssel foglalkozó ember segített a meghatározásban, és egybehangzóan megállapították, hogy mindkét hal lénai tok, vagy más néven szibériai tok (Acipenser baerii) fajba tartozik. Ezt a fajt előszeretettel tenyésztik étkezési célra és több hazai horgásztóban is megtalálható, azonban nálunk idegenhonos, így jelenléte nem kívánatos. A Balatonban egyébként sem tudni őshonos tokféle előfordulásáról, így nagyon kicsi az esélye, hogy ilyen hallal találkozhatnak a balatoni horgászok. A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg. Ha valaki idegenhonos lénai tokot fog a Balatonból, akkor semmiképp ne engedje vissza a tóba, illetve annak érdekében, hogy a fogott tokféle meghatározása pontos legyen, a halat alulról, a szájkörnyéken kell vizsgálni, illetve ugyaninnen fotózni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?