Durva, mire készülnek az amerikaiak: ez a gép óriási változást hozhat a földeken

Durva, mire készülnek az amerikaiak: ez a gép óriási változást hozhat a földeken

agrarszektor.hu
Amerikai tudósok egy olyan mezőgazdasági robotot hoztak létre, amely fedélzeti érzékelőivel különféle adatokat képes gyűjteni. A robot valójában egy kisebb méretű traktor, ezért a tervezői szeretnék, ha a későbbiekben különféle felszerelések is csatlakoztathatóak lennének rá.

Az amerikai Nebraskai Egyetem (UNL) növénytudósai és biológiai rendszerekkel foglalkozó mérnökei közösen dolgoztak egy olyan eszköz megépítésén, amely a fedélzeti érzékelők segítségével képes adatokat gyűjteni. A robot olyan dolgokat tud mérni, mint a fényvisszaverő képesség, a növény magassága, a hőmérséklet és a páratartalom - olvasható a Future Farming oldalán. Az automatizált rendszer a Flex-Ro nevet kapta, ami a rugalmas robot rövidítése, és az UNL biológiai rendszermérnöki tanszéke építette. Az autonóm Flex-Ro idén nyáron került először a szántóföldre.

A Flex-Ro voltaképp egy kisebb méretű traktor, amely számos érzékelővel rendelkezik, hogy a fenotípusos mérések elvégzéséhez a talajszinthez közelebbi méréseket végezzen. A csapat idei célja, hogya robot

fenotípusos adatokat gyűjtsön a fedélzeti érzékelőkkel, például egy RGB (piros, zöld, kék) kamerával, egy spektrométerrel a fényvisszaverődés mérésére, hőmérséklet- és páratartalom-érzékelőkkel, valamint ultrahangos érzékelőkkel a magasság mérésére, miközben összehasonlítja mindezeket Spidercam méréseivel.

Megalkotói azt szeretnék, ha a Flex-Ro-t többféle célra is alkalmas lenne, ezért úgy építették fel, hogy moduláris legyen. Az ipari partner, a Farmobile, lehetővé tette a csapat számára, hogy nyomon kövesse és lejátssza a Flex-Ro robot útvonalait a terepen. A robot vezérlési architektúrája lehetővé teszi számos, a polcról beszerezhető technológiai termék egyszerű integrálását. A csapat a robotot emellett takarónövények vetésére is szeretné használni, egy ömlesztett vetőmagtartály felszerelésével.

Santosh Pitla egyetemi docens elmondta, hogy elképzelései szerint a gépek teljesen önállóak lehetnek, miközben egy ember felügyeli őket. A Flex-Ro akadályérzékelőkkel van ellátva, hogy a robot ne fusson bele tárgyakba, és a robotot utánfutóval kellene a szántóföldre vinni, mondta. A csapat úgy véli, hogy a Flex-Ro olyan termék lehet, amely a jövőben mind a néhány hektárnyi parcellával rendelkező kutatóknak, mind pedig a több ezer hektárnyi parcellával rendelkező gazdáknak is komoly segítséget nyújthat. Mielőtt azonban ez megtörténhetne, még le kell küzdeni néhány akadályt. Több valódi szántóföldi tesztelésre van szükség, mielőtt elkezdődhet a következő lépés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?