2024. május 29. szerda Magdolna
Fontos részleteket árult el az államtitkár a magyar mezőgazdaság helyzetéről

Fontos részleteket árult el az államtitkár a magyar mezőgazdaság helyzetéről

MTI
A magyar mezőgazdaság fejlődését jól szemlélteti, hogy az egy hektárra jutó hozzáadott érték 77,1 százalékkal nőtt 2010 és 2022 között - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára szerdán, a Fejér vármegyei Mezőfalván.

Farkas Sándor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége rendezésében megtartott Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállításon elmondta, Magyarország a hozzáadottérték-növekedést tekintve az ötödik legjobb eredményt érte el az Európai Unióban ebben az időszakban. Az államtitkár rámutatott: a magyar agráriumban technológiai modernizáció zajlik, ezt jelzi, hogy tavaly a gazdálkodók 680 milliárd forintot költöttek el beruházásokra. Elmondta, hogy 2022-ben a vidékfejlesztési program 226 milliárd forinttal járult hozzá a fejlesztésekhez, ami átlagosan 50%-os támogatási intenzitással számolva 452 milliárdnyi fejlesztést eredményezett. Közölte, hogy a termelékenység további növeléséhez jelentősen hozzájárult a mezőgazdasági gépek értékesítése, amely tavaly elérte a 385 milliárd forintot. Farkas Sándor azt javasolta, hogy az ukrán mezőgazdasági termények szállítására uniós forrást kell biztosítani, hogy eljuthassanak hagyományos felvevőpiacaikra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy Magyarország legnagyobb szántóföldi kiállításán az idén a fenntarthatóság van a középpontban, amely "egyre húsbavágóbb, ha a saját pénztárcájukon érzik a gazdák". Ezért a 42 hektáros kiállítótéren az "elmélet a gyakorlatban láthatóvá válik", és ezek segítik a gazdálkodók alkalmazkodását például a tavalyi évi aszályhoz, amely nagy lecke volt mindenkinek.

Az Agrárszektor is ott volt Mezőfalván a 2023-as NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n. Az eseményről készült galéria megtekintéséhez kattints az alábbi képre:

(Címlapkép: Veres Virág Cintia)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?