Komoly gondok lehetnek most a földeken: erre jó, ha felkészülnek a gazdák

Komoly gondok lehetnek most a földeken: erre jó, ha felkészülnek a gazdák

agrarszektor.hu
A gabonatermesztők számára idén nemcsak az időjárás, hanem a növényvédelmi feladatok is teljesen más képet festenek, mint előző években. Az ország legnagyobb részét rendszeresen öntöző égi áldás nemcsak a szárazság rémét tolja egyre messzebb és a növények intenzív növekedését segíti, hanem a gabonaféléket károsító betegségek fellépéséhez is nagyban hozzájárul. A rendszeresen és hosszú ideig nedves növényfelület, a mérsékelten meleg, sokszor inkább hűvös időjárás rendkívüli módon megkönnyíti egyes kórokozók számára az intenzív szaporodást.

Már kora tavasszal intő jelek érkeztek az ország számos régiójából a sárgarozsda első tüneteinek felfedezése után. A fertőzés jövőjének fő kérdése az időjárás alakulása volt. Most már látni, hogy ebből a szempontból minden a betegség terjedését segítette. Az agresszív kórokozó rendkívül gyors ütemben terjeszkedett a gabonatáblákon, a fogékonyabb fajtákon rendkívül komoly fertőzöttségi szintet elérve, ahol már biztosan jelentős terméscsökkenéssel kell számolni. A fokozott fajta fogékonyság társulva a megkésett kezelésekkel, vagy nem megfelelő hatóanyag(ok) használatával mostanra leveleket megsemmisítő, katasztrofális eredményhez vezetett. Ahol a fertőzési folyamat még a kezdeti stádiumban tart, ott egy azonnali beavatkozás még meg tudja menteni a jövendő termést - írja a Corteva AgriScience közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amennyiben beigazolódik az előrejelzés és 20 °C-ot lényegesen meghaladó napi maximumhőmérsékletek kezdődnek, akkor számítani lehet a vörösrozsda megjelenésére is. Mivel most kezdődik az őszi búza kalászhányása, az ellene való védekezés már valószínűleg összeköthető lesz a célzott kalászvédelemmel.Ha valamikor, akkor most nagyon érdemes fokozott figyelmet szentelni a kalászok és a bennük fejlődő szemek minél hatékonyabb védelmére! A csapadék, vagy akár a harmat vízborítása már elegendő a virágzó kalászok fuzáriumfajok általi fertőzéséhez. Igen, itt egy kórokozó komplexről beszélünk, a kalászfuzariózis hátterében több kórokozó gombafaj állhat.

Az aktuális helyi viszonyokat laboratóriumi vizsgálattal lehet megbízhatóan meghatározni, a végeredmény, a fertőzött kalász és szemek megjelenése viszont mindenképpen kerülendő! Ennek érdekében célszerű az elérhető legjobb hatékonyságot eredményező gombaölő szert alkalmazni, mivel javításra lehetőség nincs. Mindenképpen megelőző kezelést kell megvalósítani, ami ez esetben a kalászhányást követő időszakot jelenti, optimálisan a virágzás kezdetén. A permetlé fedettség itt különösen fontos, amit megfelelő fúvókaválasztással, valamint magasabb permetlé mennyiséggel lehet optimalizálni.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?