2024. április 21. vasárnap Konrád
Igazi szupernövény terem a magyar földeken: őrület, mennyi mindenre jó

Igazi szupernövény terem a magyar földeken: őrület, mennyi mindenre jó

agrarszektor.hu
Az egészségtudatos táplálkozás fejlődésével és a fenntarthatósági törekvésekkel összehangban egyre inkább fókuszba kerülnek azok az egészséges és alternatív megoldások, melyekkel a mezőgazdaság hozzájárulhat a környezettudatos gazdaság kialakításához. A repce számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik mind a termesztés, mind a felhasználás területén, melyekkel nagyban hozzájárulhat az egészséges táplálkozás és a környezettudatos üzemanyagipar fejlődéséhez.

A repce sokrétű felhasználása régóta ismert tény az európai gazdálkodók körében - írja közleményében a Corteva Agriscience. Jellemzően étkezési célú növényi olajok, lisztek, állati takarmány és biodízel előállítására termesztik. A repce európai népszerűségét az olajnövénykultúrákban jól mutatja, hogy Észak-Amerika és Európa a legnagyobb repcemagfogyasztók a világon a Mordor Intelligence 2023-as iparági jelentése szerint, és a globális fogyasztás több mint 50%-át teszik ki. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022-ben összesen 506 577 tonna repcetermés került betakarításra Magyarországon. Számos előnye és felhasználása miatt a repce továbbra is a második helyet foglalja el az olajos növénykultúrákban hazánkban.

A repcét a takarmányiparban dara formájában használják fel, miután különböző kémiai és fizikai módszerekkel kinyerték belőle az olajat. A visszamaradt magmaradvány relatív magas, körülbelül 30%-os nyersfehérje tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmazható a takarmányozásban. A repce bioüzemanyag iparban történt felhasználása képes enyhíteni a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátási és energiabiztonsági kihívásokat. A repceolajnak alacsony a dermedési pontja, ezért kiváló üzemanyag alapanyag lehet a hidegebb klímával rendelkező régiókban.

A repce élelmiszeripari felhasználása szintén széleskörű. A repcemagliszt kiváló fehérjeforrás és számos olyan aminosavat tartalmaz, melyek hozzájárulnak a megfelelő izomzat kiépítéséhez. Az étkezési repceolaj magas olajsav- és telítetlen zsírsav tartalma csökkenti a koleszterinszintet. Magas omega-3 és omega-6 zsírsav aránya miatt közkedvelt egészségtudatos étkezési olajnak számít. A repceméz pedig alacsony savtartalma miatt kifejezetten ajánlott a gyomorsav túltengésben szenvedőknek.

Az őszi káposztarepce kiváló elővetemény. A vetés utáni évben termesztett növényekre bizonyított a pozitív hatása, hiszen karógyökere révén fellazítja a talajt, mely segíti az utána vetett növények gyökerének fejlődését, javítja a talaj vízháztartását, ezáltal termésátlagának növekedését. A repce könnyen beilleszthető a vetésszerkezetbe, hiszen a gabonatermesztés eszközeivel könnyen termelhető. Az őszi és tavaszi káposztarepce közül Magyarországon jellemzően az őszi káposztarepcét vetik, hiszen a növény jól tudja hasznosítani az őszi és téli csapadékot az elmúlt évek nyári aszályaival szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!